Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Δεκτό το αίτημα του Ιράν για ανάκτηση πόρων μετά το «πάγωμα» από τις ΗΠΑ

224

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε χθες Τετάρτη ότι έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα του Ιράν να ανακτήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ και τα οποία η Ουάσινγκτον θέλει να δώσει σε θύματα επιθέσεων που αποδίδονται στην Τεχεράνη.

Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή των ΗΠΑ που ήθελαν να μη γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν. Η Ουάσινγκτον ισχυριζόταν ότι το Ιράν έχει «βρώμικα χέρια» εξαιτίας της σύνδεσής του με την τρομοκρατία και ότι το ΔΠΔ δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση αυτή.

Όμως το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη απέρριψε την προσφυγή των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για το θέμα αυτό το οποίο ενδέχεται να οξύνει την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Σε μελλοντικές συνεδριάσεις του, οι ημερομηνίες για τις οποίες δεν έχουν οριστεί, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα εξετάσει αν η Τεχεράνη μπορεί να πάρει πίσω τα 2 δισεκ. δολάρια που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ.

Το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2016, αφού το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε το πάγωμα των 2 δισεκ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2016.

Δικαστήρια των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να παγώσει προκειμένου να αποζημιωθούν Αμερικανοί θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Μεταξύ αυτών είναι και οι συγγενείς 241 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1983 σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων στη Βηρυτό.

Όμως στην προσφυγή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Τεχεράνη κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον με την κίνησή της αυτή παραβιάζει μια διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1955 μεταξύ του σάχη και της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και τα προξενικά δικαιώματα.