Λευκωσία: «Βέτο» σε τυχόν αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ

191

Η Άγκυρα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα, πλήρως, και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει πρώτα, πλήρως, και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο Κυριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου του Κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση για την Τουρκία, που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.

Σε σχέση με την εισήγηση που καταγράφεται στην έκθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Σαμουήλ επεσήμανε πως ένα τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ και των κρατών μελών της.

“Έχουμε σημειώσει το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία”, είπε ο κ. Σαμουήλ, προσθέτοντας πως σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφει με σαφήνεια τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος και αναφέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Λευκωσία, “καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία, να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

“Η Τουρκία καλείται επίσης να τερματίσει την πολιτική παράνομου εποικισμού και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών. Σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, καλωσορίζεται το έργο της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) και καλείται η Τουρκία να δώσει σχετικές πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία”, ανέφερε ο κ Σαμουήλ.

Επεσήμανε ακόμη πως “στην έκθεση, εκφράζεται στήριξη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ένα ζήτημα επί του οποίου η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και έχει μεταφερθεί κατ’ επανάληψη, ότι δεν θα συναινέσουμε σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει πρώτα, πλήρως και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.