Ποια νέα πρόσωπα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης.
Τέσσερα νέα πρόσωπα έχει εντοπίσει η ανάκριση τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην «εικονική» κατά τις δικαστικές αρχές μεταβίβαση των ακινήτων της οικογένειας Παπαντωνίου στη Σύρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, οι ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, οι οποίοι χειρίζονται σειρά δικογραφιών με κεντρικό πρόσωπο τον ήδη προφυλακισμένο πρώην υπουργό, απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ ζητώντας άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στην η «άρον-άρον» μεταβίβαση των οικοπέδων και της πολυτελούς βίλας της οικογένειας το 2016. Την περίοδο δηλαδή που είχε ήδη αρχίσει να «βοά» ο τόπος ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η επίσης προφυλακισμένη σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου «ξεσκονίζονται» από τη δικαιοσύνη.
Στον φίλο και συγκατηγορούμενο
Στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών έχουν μπει και αυτοί που αγόρασαν τα συγκεκριμένα ακίνητα το 2016 αλλά και εκείνοι που τα πούλησαν το 2001 στον φίλο και συγκατηγορούμενο του ζεύγους Ανδρέα Μπάρδη, από τον οποίο αγόρασε τμηματικά τα οικόπεδα το 2002 και το 2012 η οικογένεια Παπαντωνίου.
Οι τελευταίοι, εμφανίζονται να είναι σήμερα οι σχεδόν μόνιμοι ενοικιαστές της βίλας που φαίνεται να ανήκει στην εταιρεία «AEGEAN BLUE DREAM», αν και έχουν δικό τους ακίνητο ακριβώς δίπλα στην επίμαχη έκταση… Κι όταν δεν τον κάνουν αυτοί, ως ενοικιαστές φαίνονται πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένους ρόλους στην αγοραπωλησία, όπως λογιστές και δικηγόροι.
Παράλληλα προκύπτει βάσει του αιτήματος ότι οι ανακριτές εκτός από τα 4 αυτά άτομα, ερευνούν και υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΝΑΕ, κύριου αναδόχου του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επίσης φέρεται να έλαβε «δώρα», όπως και ο Γιάννος Παπαντωνίου, από την THALES που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό τους. Και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται «ένα σημαντικό ποσό» από τα 9 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως μίζα μόνο για τον εκσυγχρονισμό των 2 από τις 6 φρεγάτες.
Το πρώην μεγαλοστέλεχος
Το εν λόγω πρόσωπο βάζει στο «κάδρο» το πρώην μεγαλοστέλεχος της γαλλικής εταιρείας Μισέλ Ζοσεράν που μέσω καταθέσεών του στη γαλλική δικαιοσύνη αποκάλυψε το «αλισβερίσι» γύρω από τη σύμβαση των φρεγατών.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα, βάσει των λεγομένων του Γάλλου: «σε έναν λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας της Κύπρου κατατέθηκε η προμήθεια για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών ΛΗΜΝΟΣ και ΕΛΛΗ. Η εταιρεία αυτή ανήκει , σύμφωνα με τον Ζοσεράν, σε ανώτατο στέλεχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), που είχε τραπεζικό ρόλο. Το ποσό της προμήθειας ήταν 9.000.000 ευρώ (3 δις. δρχ.).
Ο ίδιος δε δήλωσε ότι ήταν γνωστό από το έτος 2001 , ότι ένα σημαντικό ποσό είχε κατατεθεί σε λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας , που ανήκε σε σημαντικό στέλεχος των ναυπηγείων. ..»