Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χαλιναγωγήσουν τη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο, χωρίς να φοβούνται ότι θα παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, έκρινε σήμερα ένας νομικός σύμβουλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια υπόθεση που αφορούσε τη Λιθουανία και τον αγώνα της να περιορίσει τα εμπρηστικό περιεχόμενο εκπομπών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις ψευδείς ειδήσεις ή τις ξένες παρεμβάσεις στις προεκλογικές εκστρατείες ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου αλλά και των εθνικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν εντός των επόμενων μηνών στο Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ουκρανία.
Ο γενικός εισαγγελέας Χένρικ Σαουγκμάντσγκορντ Ε έκανε την εισήγηση αυτή αφού ένα δικαστήριο της Λιθουανίας ζήτησε οδηγίες, με αφορμή την απόφαση που έλαβε η Ραδιοτηλεοπτική Επιτροπή της χώρας εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού NTV Mir Lithania που ανήκει στη βρετανική εταιρεία Baltic Media Alliance.
Η λιθουανική επιτροπή, με την απόφαση που εξέδωσε τον Μάιο του 2016, ζήτησε τα προγράμματα του NTV να αναμεταδίδονται ή να διαμοιράζονται διαδικτυακά μόνο μέσω πακέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων και έναντι επιπρόσθετης πληρωμής. Η απόφαση ελήφθη μετά την προβολή ενός προγράμματος που υποκινούσε το μίσος με βάση την εθνικότητα.
Ο Σαουγκμάντσγκορντ Ε ανέφερε ότι η απόφαση δεν παραβιάζει την Οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων. “Το μέτρο είναι δικαιολογημένο και αναλογικό”, σημείωσε.
“Η Δημοκρατία της Λιθουανίας επιδίωξε νομίμως να προστατεύσει τον τομέα των πληροφοριών από τη ρωσική προπαγάνδα υπό τις συνθήκες του πολέμου της πληροφορίας τον οποίο υφίστανται οι χώρες της Βαλτικής”, πρόσθεσε.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήθως ακολουθεί τις μη δεσμευτικές προτάσεις των συμβούλων του, θα λάβει την απόφασή του εντός των επόμενων μηνών.