Η Αμερική έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική διένεξη με την Κίνα.
Αυτή την άποψη συμμερίζονται αρκετοί παρατηρητές και αναλυτές της Κίνας, όπως ο Jeff Yastine, επικεφαλής αναλυτής της Banyan Hill Publishing.
“Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους να θέλουν να βρουν μια διέξοδο στο εμπορικό αδιέξοδο”, λέει ο Yastine. “Αλλά δίνω το πλεονέκτημα στην αμερικανική πλευρά, παρά τις λανθασμένες στρατηγικές του Trump. Αν και η Κίνα επιδιώκει να μεταμορφώσει την οικονομία της σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην κατανάλωση, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο”.
Ο Dan North, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes North America, συμφωνεί.
“Οι δασμοί έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο οικονομίες”, λέει ο North. “Αλλά φαίνεται να είναι χειρότερη η θέση της Κίνας. Και με αυτή την έννοια οι δασμοί μπορούν να προσφέρουν κάποιον μοχλό στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η προσέγγιση δούλεψε στις διαπραγματεύσεις της NAFTA 2.0”.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει εξαντλήσει τα “πυρομαχικά” της για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την κεντρική τράπεζα της Αμερικής. “Από την άλλη πλευρά, η Fed υπονοεί ότι ίσως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, ή δεν θα το κάνει τόσο γρήγορα όσο η αγορά αναμένει εδώ και μήνες”, προσθέτει ο Yastine.
Επιπλέον, η Αμερική έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Yastine. “Πιστεύω ότι το πλεονέκτημα εξακολουθεί να το έχουν οι ΗΠΑ χάρη στην επιχειρηματική οικονομία της που βασίζεται στο ρίσκο”, λέει. “Αυτό το πλεονέκτημα παραμένει στις ΗΠΑ, παρά τη διείσδυση της αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα”.
Και προειδοποιεί: “Οι επενδυτές συνηθίζουν να ξεχνούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κινεζικής οικονομίας, που βαρύνεται από μεγάλα χρέη και κατευθύνεται από κρατικά κέντρα εξουσίας. Αυτό σημαίνει πως, όταν οι Κινέζοι παίρνουν τα σωστά ρίσκα, βγαίνουν κεριδσμένοι. Όταν όμως κάνουν λανθασμένες επιλογές, μπορεί ολόκληροι τομείς να υποστούν τρομακτικές ζημίες για μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Εν ολίγοις, ο χρόνος είναι αντίπαλος για την Κίνα.
“Όσο περνάει χρόνος χωρίς να λύνεται η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, τόσο πιο ζημιωμένη βγαίνει η Κίνα”, συμπεραίνει.
Παρ’ όλα αυτά, η Αμερική πρέπει να επιτρέψει στην Κίνα να “πέσει” ελεύθερα και χωρίς πίεση.