Ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν Αλβανό υπήκοο που κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση.
Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ καταδικάστηκε ένας Ροδίτης συγκατηγορούμενός του που κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ μια Ελληνίδα, με καταγωγή από την Ουκρανία, στην οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Οι ποινές των δύο τελευταίων έχουν ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα την 6η Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10.25 στον λιμένα της Ακαντιάς, μετά τον κατάπλου του πλοίου «Superfast ΧΙΙ» ελέγχθηκε η 20χρονη στην κατοχή της οποίας, εντός βαλίτσας βρέθηκαν 9.335 γραμμάρια κάνναβης σε 10 συσκευασίες.
Υποστήριξε ότι παρέλαβε την κάνναβη το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2018 σε «πιάτσα» ταξί στην λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα από έναν Αλβανό ο οποίος της παρέδωσε το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και 100 ευρώ ως προκαταβολή αμοιβής, που θα ελάμβανε για την μεταφορά των ναρκωτικών.
Με την επιστροφή της στην Αθήνα θα ελάμβανε ακόμη 400 ευρώ, ενώ όπως ομολόγησε έχει ακόμη δύο φορές μεταφέρει ναρκωτικά στην Ρόδο τον Ιανουάριο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2017 μια φορά στην Μυτιλήνη.
Η 20χρονη, που συνεργάστηκε με τους λιμενικούς, τηλεφώνησε στον Αλβανό ο οποίος της ζήτησε να μεταβεί σε ξενοδοχείο στην Μεσαιωνική Πόλη και να επικοινωνήσει μαζί του.
Οταν μετέβη στο ξενοδοχείο σε νέα τους επικοινωνία της ζήτησε να επικοινωνήσει με ένα άλλο άτομο ο οποίος έστειλε τον ημεδαπό να παραλάβει τα ναρκωτικά έξω από ένα ξενοδοχείο της οδού Μανδηλαρά.
Ο Ροδίτης υποστηρίζει ότι του τηλεφώνησε ο τελευταίος από την Αθήνα και του ζήτησε να παραλάβει την βαλίτσα και να την παραδώσει σε άγνωστο σ’ αυτόν πρόσωπο στην Παστίδα έναντι αμοιβής 500 ευρώ.
Προανακριτικά είχε υποστηρίξει ότι είχε κάνει το ίδιο άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, ενώ ενώπιον της Ανακρίτριας υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που μετέφερε ναρκωτικά, τονίζοντας ότι χρειαζόταν τα χρήματα διότι είναι άνεργος.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Ν. Δημητράτος, Στέλιος Αλεξανδρής και Κ. Ευαγγελάτος.
-Ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλου, επέβαλε χθες το ίδιο δικαστήριο σε έναν 78χρονο σήμερα κάτοικο Αργαγγέλου που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου τον Ιούνιο του 2014 για καλλιέργεια και συγκομιδή κάνναβης από μη τοξικομανή.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν συγκεκριμένα φυτεία κάνναβης στις Επτά Πηγές, την 29η Ιουνίου 2014. Διαπίστωσαν ότι ο χασισοκαλλιεργητής, είχε τοποθετήσει αντλία στην όχθη του ποταμού Λουτάνη και με λάστιχο μετέφερε νερό από το ποτάμι στην φυτεία. Η φυτεία κάνναβης ήταν περιφραγμένη με συρματόπλεγμα, προκειμένου να προστατεύονται τα δενδρύλλια από κατσίκια, που βόσκουν στην περιοχή.
Απογευματινές ώρες της 30ης Ιουνίου 2014, εμφανίστηκε στο σημείο ο κατηγορούμενος και αφού έσκαψε το χωράφι με τα χασισόδεντρα, κατέβηκε στην όχθη του ποταμού Λουτάνη, έθεσε σε λειτουργία την αντλία νερού και άρχισε να τα ποτίζει. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από τους ενεδρεύοντες αστυνομικούς και συνελήφθη.
Οι αστυνομικοί προέβησαν στην εκρίζωση και κατάσχεση 35 δενδρυλλίων κάνναβης, ύψους από 0,65 έως 1,70 μέτρων. Επίσης κατασχέθηκαν, μία βενζινοκίνητη αντλία – γεννήτρια μάρκας «KUMATSU» με ενσωματωμένο λάστιχο ποτίσματος μήκους οκτώ μέτρων, ένα λάστιχο ποτίσματος μήκους έξι και μισό μέτρων, μία τσάπα, πέντε πλαστικοί κουβάδες και μία σακούλα με λίπασμα.
Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια τους παρέδωσε στην οικία του, μία λειτουργική ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας μάρκας LAICA και μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία περιέχουσα σπόρους κάνναβης και από έτερη οικία στην περιοχή Αμπάς – Αρχαγγέλου, πέντε αποξηραμένα κλαδιά κάνναβης.
Ο ίδιος εξεταζόμενος κατέθεσε, ότι λόγω της μεγάλης ψυχικής φόρτισής του, αλλά και της σύγχυσης που βρισκόταν, σκεπτόμενος κυρίως και πάνω από όλα τα τέσσερα τέκνα του, τα τρία εγγόνια του και τα δύο δισέγγονά του, που ζουν στον Αρχάγγελο, θεώρησε καλύτερο να μη μάθουν ότι είναι χρόνιος και εξαρτημένος χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αφού ποτέ έως τώρα δεν είχε δώσει την παραμικρή αφορμή και το παραμικρό δικαίωμα για αρνητικά σχόλια, όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά και σε όλη την κλειστή κοινωνία του χωριού του.
Είπε ότι κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης και υποστήριξε ότι τα δενδρύλλια που ανευρέθησαν, πέραν του ό,τι ήταν μικρά και δεν είχαν ακόμη πλήρη ανάπτυξη, αλλά και ότι δεν μπορούσε εκ των προτέρων να γνωρίζει αν ήταν αρσενικού ή θηλυκού γένους ούτως ώστε να μπορεί να προμηθευθεί την κάνναβη που χρειαζόταν, τα καλλιεργούσε για αποκλειστικά ατομική χρήση και σε καμία περίπτωση για περαιτέρω διάθεση σε τρίτους.
Τόνισε ότι λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ περίπου και δεν έχει ανάγκη από περισσότερα χρήματα. Επεσήμανε ότι δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε αξιόποινη πράξη και δεν έχει απασχολήσει τις αρχές.
Το έτος 1994, μετά από μία περίοδο έντονου άγχους λόγω ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε ο μικρότερος υιός του ξεκίνησε, όπως είπε, τη χρήση κάνναβης, θεωρώντας ότι έτσι θα ξεπερνούσε το έντονο άγχος και στρες που ένιωθε. Δυστυχώς, όπως υποστήριξε, εθίστηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβάλλει την έξη του αυτή με ίδιες δυνάμεις έως και σήμερα.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.