Να ανακόψει το κύμα ενδικοφανών προσφυγών των φορολογούμενων προς της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αλλά και να αντιμετωπίσει την ταλαιπωρία των φορολογούμενων επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η διοίκηση της ΑΑΔΕ ζήτησε από τους προϊσταμένους όλων των φορολογικών υπηρεσιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζονται υποθέσεις φορολογούμενων που είναι πρωτότυπες και για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι οδηγιών ή εφαρμοστικές αποφάσεις.
Οι σχετικές οδηγίες έρχονται καθώς η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών καλείται να προχωρήσει σε συνεχείς διαγραφές προστίμων που επιβλήθηκαν σε φορολογούμενους μόνο και μόνο επειδή στις περιπτώσεις που υπάρχει γκρίζα ζώνη στην ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, σχεδόν πάντα οι φορολογικές υπηρεσίες υιοθετούν την πιο δυσμενή για τον φορολογούμενο ερμηνεία. Αυτό οδηγεί, όπως αναφέρθηκε, σε επιβολή προστίμων ακόμη και για… ψύλλου πήδημα.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα μόνο και μόνο επειδή διόρθωσαν τυπικά στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων, όπως είναι ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ή το όνομα των προστατευόμενων τέκνων του. Οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στη ΔΕΔ και δικαιώθηκαν. Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα για τους φορολογούμενους όταν βρίσκονται αντιμέτωπο με τον φορολογικό έλεγχο. Πολλοί έχουν προσφύγει στη ΔΕΔ επειδή τους χρεώθηκε ως αδήλωτο εισόδημα το ποσό των καταθέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από ποσά που είχαν αναληφθεί την ίδια ημέρα από άλλον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Στις περιπτώσεις που οι φορολογικές υπηρεσίες εξετάζουν πρωτότυπα θέματα τότε, σύμφωνα με τις εντολές της διοίκησης της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να ζητούν έγγραφες οδηγίες από την κεντρική διοίκηση της Αρχής. Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει γράψει ήδη το capital.gr, ότι το ποσοστό των φορολογούμενων που δικαιώνονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είναι σχετικά υψηλό.
Υποβλήθηκαν στη ΔΕΔ 56.287 ενδικοφανείς προσφυγές. Η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους που αμφισβητούν μια πράξη της φορολογικής διοίκησης. Αν δεν έχει υποβληθεί ενδικοφανής τότε ο φορολογούμενος δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια (εφόσον βέβαια η ενδικοφανής προσφυγή δεν γίνει αποδεκτή).
-Οι υποθέσεις προσφυγών που έκλεισαν ανέρχονται στις 44.939.
-Από τις υποθέσεις που έκλεισαν, οι 8.467 ήταν προσφυγές που έγιναν αποδεκτές είτε συνολικά είτε εν μέρει από τη ΔΕΔ. Δηλαδή πρόκειται για υποθέσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι. Ουσιαστικά το αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό του 18% έγινε αποδεκτό από τη ΔΕΔ που ουσιαστικά έκρινε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δικαιώνονται στη ΔΕΔ προσφεύγουν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώνονται.