Μετάδοση” της αύξησης του μικτού κατώτατου μισθού και στους κλάδους οι οποίοι δεν επηρεάζονται άμεσα από την σχετική Υπουργική Απόφαση, καθώς σ’αυτούς δίδονται ήδη μισθοί άνω των 650 ευρώ φοβάται η Κομισιόν.
Αυτή την προειδοποίηση αποτυπώνει στη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της η Κομισιόν για την Ελλάδα, την οποία δημοσίευσε χθες.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αυτή αναφέρεται πως “η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να μεταδοθεί στην ευρύτερη κατανομή των μισθών εάν ληφθεί ως σημείο αναφοράς για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε νέες συλλογικές συμβάσεις”.
Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες, όπως εξηγούν αναλυτές στο Capital.gr, θέλουν να επισημάνουν πως αν ο νέος μικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ αποτελέσει τη βάση εκκίνησης των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κλαδικών βασικών μισθών, τότε θα οδηγηθούμε σε κλαδικούς βασικούς μισθούς πάνω από τα 650 ευρώ, οδηγώντας σε ένα κύμα αυξήσεων στις αμοιβές σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την κοινοτική έκθεση, θα υπάρξουν “επιπτώσεις” στους κλάδους των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, κάτι το οποίο θα είναι “σημαντικό” για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί δεδομένο ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αποτελέσει το “σημείο αναφοράς” για τις κλαδικές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Κατά τ’ άλλα, οι Βρυξέλλες συστήνουν πως τα αποτελέσματα των αποφάσεων Διαιτησίας σε σχέση με περιπτώσεις αύξησης των κλαδικών μισθών πέραν του επιπέδου του εθνικού κατώτατου, θα πρέπει να “παρακολουθούνται” και να “αξιολογούνται” κατά τη διάρκεια του 2019, ώστε “να ληφθούν υπόψη” στις μελλοντικές αποφάσεις αναθεώρησης του κατώτατου μισθού από το 2020 και μετά.
Αξίζουν να σημειωθούν οι άλλες έξι επισημάνεις τις οποίες έκανε η Κομισιόν στην έκθεση της σε σχέση με τον νέο κατώτατο μισθό:
· Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη την οποία συνέστησε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (5%-10%).
· Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μία “βαθιά αξιολόγηση” των πιθανών συνεπειών από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών, η οποία – σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου – σε αύξηση άνω του 20% για τις αμοιβές τους.
· “Επί της αρχής” η νομοθεσία του 2014 (σ.σ. με την οποία ορίζεται ο κατώτατος μισθός ως μοναδιαία αξία) “θα έπρεπε” να οδηγήσει στην “κατάργηση” των επιδομάτων τριετίας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην κοινοτική Έκθεση, “η νομική ερμηνεία αυτής της πρόβλεψης δεν είναι απλή και οι ελληνικές αρχές αποσαφήνισαν με υπουργική απόφαση ότι αυτή η αναφορά (σ.σ. της διάταξης του 2014), όπως εκείνης περί μοναδιαίας αξίας, αποκλείει τη διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού στη βάση της ηλικίας και δεν καταργεί τα επιδόματα προϋπηρεσίας”. Η Κομισιόν σημειώνει πως “μία τέτοια δομή κλιμάκωσης” των μισθών των εργαζομένων με προϋπηρεσία “μπορεί να επιδράσει αρνητικά την απασχόληση των πιο ηλικιωμένων εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση”.
· Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μέχρι να αποφασιστεί από την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου σημείου, έχουν ορισμένα σημεία που μπορεί να υπάρξει “βελτίωση”. Αυτά είναι η διαθεσιμότητα των στοιχείων που ζήτησαν οι φορείς που ενεπλάκησαν στην διαβούλευση, η περισσότερο δομημένη πολιτική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, οι καθαρότερες οδηγίες για τους ειδικούς της επιτροπής κλπ.
· Η αύξηση του κατώτατου μισθού έφερε “σοκ” στην “εύθραυστη” ακόμα ελληνική αγορά εργασίας και φέρνει “σημαντικές ανησυχίες” για τις “μακροπρόθεσμες” εξελίξεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως μία αύξηση 20% του εργασιακού κόστους (σ.σ. όπως συνέβη για τους νέους) “θα μπορούσε” να οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης των νέων “μεταξύ 2% έως 4%”.
· Είναι “πιθανόν” η αύξηση του κατώτατου να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης απασχόλησης.