Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για την αποχώρηση από την συμφωνία για τη «Μη διάδοση των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς» (ΙΝF) σε 180 ημέρες, σημαίνει επιστροφή σε ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει επίσης, την ισχύ της Συνθήκης INF, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.
Η συμφωνία διαβεβαίωνε την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε και είχε υπογραφεί, από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ Ρέιγκαν και ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Τον Οκτώβριο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία INF, «λόγω των ρωσικών παραβιάσεών της». Είχε τότε προτείνει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία για να συμπεριληφθούν και οι πυραυλικές δυνατότητες της Κίνας.
Για ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους η Κίνα που έχει καταστεί σημαντική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης INF.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «σε 60 ημέρες θα πρέπει η Ρωσία να έχει υπακούσει πλήρως στους όρους της συμφωνίας, αλλιώς οι ΗΠΑ ενημερώνουν πως θα αποχωρήσουν στις 2 Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η επίσημη αποχώρηση κάποιου μέρους από τη συμφωνία γίνεται έξι μήνες μετά την επίσημη προειδοποίηση.
Ανησυχίες
«Κατευθυνόμαστε σε πορεία που δεν υπήρχε πριν 40 χρόνια: Χωρίς περιορισμούς στους εξοπλισμούς ή κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν και τα δύο μέρη-κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», επισημαίνει ο Lynn Rusten, υπεύθυνος στην διεύθυνση του ελέγχου των εξοπλισμών επί διακυβέρνησης Ομπάμα, και τωρινός αντιπρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για Πυρηνική Αποτροπή».
Η αμερικανική απόφαση δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες στην Ευρώπη, όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτή θα ευνοήσει την Ρωσία να αυξήσει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων με άμεση απειλή τον ευρωπαϊκό χώρο, όπου υπάρχουν πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Αμερικανοί στρατιώτες και πύραυλοι Pershing-II στη γερμανική βάση της πόλης Mutlangen.
Οι Αμερικανοί απαντούν πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιτευχθεί «νέα πολύ καλύτερη συμφωνία, αλλιώς θα υπάρχει απάντηση στις ρωσικές παραβιάσεις».
Η Ρωσία επιμένει να αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία και την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov, είχε δηλώσει στο TASS πως «δυστυχώς ως τώρα οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, δεν είχαν αποτέλεσμα επειδή οι ΗΠΑ απαντούσαν με τελεσίγραφα».
Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων ή πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη INF, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για την ανάπτυξη πυραύλων ή συστημάτων με πυρηνικά στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Τραχτενμπέργκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF διότι θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως μια σειρά κανόνων που ικανοποιούν τις ευκαιριακές ανάγκες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.
(Πύραυλος Κρουζ με συμβατική και πυρηνική γόμωση)
Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, ισχυρισμούς που η Μόσχα έχει αρνηθεί. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει διοργανώσει ενημέρωση για τον επίμαχο πύραυλο με προσκεκλημένους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.
Η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία INF, αποτελεί άμεσο πλήγμα στο πρόγραμμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, επισημαίνουν σχολιαστές οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν ότι «στριμώχνονται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη γωνία».
Ο Konstantin Kosachev, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής γερουσίας, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ προτίμησαν την συνδιαλλαγή με τελεσίγραφα. Αλλά και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για την τύχη της συνθήκης INF, όταν αναφέρονταν στις συναντήσεις του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, 14:07