Τις πιο σημαντικές υποθέσεις του για το 2018 ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, οι υποθέσεις (εκκρεμείς και μη) παρατίθενται στην έκθεση του ΕΔΔΑ με αναφορά στα σχετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλφαβητική σειρά με βάση τον αιτούντα και το εμπλεκόμενο κράτος
Μεταξύ των “επιλεγμένων” υποθέσεων βρίσκονται ορισμένες τις οποίες είχε καλύψει το Lawspot, όπως η υπόθεση Magyar Jeti Zrt v. Hungary για την ευθύνη ιστοσελίδας από τη χρήση υπερσυνδέσμου (link) προς παράνομο περιεχόμενο, αλλά και η Mutu and Pechstein v. Switzerland για το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) και την παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
Η πιο σημαντική υπόθεση που αφορά την Ελλάδα
Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη λίστα με τις πιο σημαντικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ για το 2018 δεν μπορούσε να λείπει η υπόθεση Molla Sali v. Greece και η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου.
Η υπόθεση αφορούσε στην εφαρμογή από τα ελληνικά δικαστήρια του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου (Σαρία) σε μία κληρονομική διαμάχη μεταξύ Ελλήνων υπηκόων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, σε αντίθεση με τη βούληση του διαθέτη (ενός Έλληνα που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα), ο οποίος είχε ορίσει με διαθήκη που καταρτίστηκε σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, τη σύζυγό του ως κληρονόμο του συνόλου της περιουσίας του.
Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι η βούληση ήταν άνευ αντικειμένου, διότι το εφαρμοστέο στην υπόθεση δίκαιο ήταν το ισλαμικό κληρονομικό δίκαιο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διαφορετική μεταχείριση που υπέστη η κα Molli Sali ως δικαιούχος διαθήκης που καταρτίστηκε βάσει του Αστικού Κώδικα από Έλληνα μουσουλμάνο διαθέτη, σε σύγκριση με δικαιούχο διαθήκης που καταρτίστηκε σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα από Έλληνα διαθετη μη μουσουλμάνο δεν ήταν αντικειμενικά και εύλογα αιτιολογημένη.
Μεταξύ άλλων, το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία, μέχρι την εποχή των αναφερόμενων γεγονότων, εφάρμοζε το νόμο της Σαρία σε ένα τμήμα των πολιτών της ενάντια στις επιθυμίες τους.
Αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο.
Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η μοναδική απόφαση του ΕΔΔΑ εις βάρος της Ελλάδας για το 2018.
Μεταξύ άλλων, το ΕΔΔΑ εξέδωσε το 2018 εις βάρος της Ελλάδας τις παρακάτω αποφάσεις:
- Καταδίκη της Ελλάδας για το πρόστιμο του ΕΣΡ στον Alpha σχετικά με βίντεο βουλευτή με κρυφή κάμερα (ΕΔΔΑ)
- Καταδίκη της Ελλάδας για δυσανάλογα επιεική κύρωση σε αστυνομικό για βασανιστήρια (ΕΔΔΑ)
- Καταδίκη της Ελλάδας για παράτυπη έρευνα και κατάσχεση δικηγορικό γραφείο (ΕΔΔΑ)
Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΕΔΔΑ για τις πιο σημαντικές υποθέσεις του 2018.
Μείνετε ενημερωμένοι για τις σχετικές εξελίξεις μέσω της ετικέτας του Lawspot για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων