Σε κάθειρξη 400 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.700.000 ευρώ έκαστος καταδικάσθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τρεις Ουκρανοί που συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο του 2018 να κυβερνούν ιστιοπλοϊκό, στο οποίο επέβαιναν 56 μετανάστες ιρακινής και ιρανικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και 15 ανήλικα παιδιά.
Οι τρεις είχαν καταδικασθεί στην Τουρκία για παρόμοιο αδίκημα σε μόλις 7 μήνες φυλάκισης, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τους είπαν να μεταφέρουν τους μετανάστες και μόλις φτάσουν στις ελληνικές ακτές να παραδοθούν στις Αρχές, για να τους απελάσουν στην Ουκρανία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η εκδοχή που έδωσαν οι ίδιοι χθες στο δικαστήριο.
Πάντως, οι μετανάστες είχαν πληρώσει υψηλά ποσά για να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ιταλία.
Ιστιοπλοϊκό
Το ιστιοπλοϊκό, το οποίο ήταν μόλις 11 μέτρων, εντοπίσθηκε από τους λιμενικούς του Γυθείου στην θαλάσσια περιοχή Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Εκεί είχε βρει καταφύγιο λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι λιμενικοί στο σκάφος, που ήταν χωρητικότητας μόλις 7 ατόμων, βρήκαν να επιβαίνουν 59 άτομα και από τις καταθέσεις στη συνέχεια των μεταναστών, προέκυψε ότι οι τρεις Ουκρανοί ήταν και οι χειριστές. Μάλιστα, εναλλάξ αναλάμβαναν τη διακυβέρνησή του, στο οποίο δεν υπήρχαν σωστικά μέσα.
Αμέσως διαπίστωσαν ότι είναι υπότροποι, καθώς είχαν απασχολήσει τις τούρκικες Αρχές και είχαν καταδικασθεί για παρόμοιο αδίκημα.
Απολογίες
Στις απολογίες τους είπαν ότι στην Ουκρανία αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ο ένας δήλωσε προπονητής ποδοσφαίρου και οι άλλοι δύο εργάτες σε εργοστάσιο.
Από το ίντερνετ βρήκαν αγγελία για δουλειά σε τουριστικό σκάφος στην Τουρκία και έτσι πήγαν. Εκεί, όπως είπαν, τους έμαθαν να κυβερνούν σκάφος, λέγοντάς τους ότι θα κάνουν τουριστικές διαδρομές. Τότε, όπως ισχυρίσθηκαν, τους συνέλαβαν στην Τουρκία γιατί δεν είχαν χαρτιά. Επειδή η Τουρκία δεν τους απέλασε και αυτοί δεν είχαν χρήματα για να φύγουν, διακινητές τούς πρότειναν να ταξιδέψουν με τους 56 μετανάστες κι όταν δουν ελληνική ακτή να παραδοθούν για να τους απελάσει η Ελλάδα. Είπαν, όμως, πως όταν έφτασαν σε ελληνικό νησί, οι μεταφερόμενοι ξεσηκώθηκαν ζητώντας να τους πάνε στην Ιταλία, όπως είχαν πληρώσει και να μη σταματήσουν εκεί. Γι’ αυτό συνέχισαν το ταξίδι και μπήκαν στον κόλπο της Λακωνίας λόγω καιρού. Αυτό, μάλιστα, είπαν ότι το είδαν ως ευκαιρία και περίμεναν το Λιμενικό για να τους πιάσει. Ανέφεραν ακόμη πως δεν είχαν σκοπό να πάνε μέχρι την Ιταλία.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της σημείωσε ότι υπήρξε κίνδυνος για τις ζωές τόσων ανθρώπων και τόνισε πως και οι τρεις είναι μέλη κυκλώματος, με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία. Μάλιστα, παρατήρησε πως αν στόχος τους ήταν να συλληφθούν για να απελαθούν, θα παραδίδονταν στο πρώτο ελληνικό νησί που θα έφταναν.
Τελικά κρίθηκαν ένοχοι για παραλαβή και διευκόλυνση μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών ως υπότροποι και με την επιβαρυντική περίσταση της κερδοσκοπίας.