Σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν λόγω της κατασκευής κτιρίου επί της οδού Φαλήρου, το οποίο έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Ο υπουργός Γ. Σταθάκης ζήτησε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε τρεις κινήσεις προχωρά τα Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο.
1. Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης
2. Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5
3. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.
Τέλος, σε σχέση με το ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Σημειώνεται ότι το κτίριο επί της οδού Φαλήρου, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και τις 2.700 τ.μ. Οπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα πράσινα δώματα. «Ομως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε».
Με αφορμή την ανέγερση του κτιρίου οι κάτοικοι ξεκίνησαν διαδικτυακή διαμαρτυρία, που μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές, ενάντια στην ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στη σκιά της Ακρόπολης. Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) προσπαθεί να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση.Online