Σχέδιο για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας έπειτα από ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία εκπονεί μυστική ομάδα στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης. Το προωθεί ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μαρκ Σέντβιλ, ενώ στη μυστική ομάδα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το γνωστό σε όσους το εμπνεύστηκαν ως «Σχέδιο Μετά» έχει συζητηθεί σε υπουργικά συμβούλια αλλά δεν έχει έως τώρα ανακοινωθεί επισήμως.
Προβλέπει «δέσμη μέτρων που θα κινήσουν την οικονομία αν φανεί ότι βυθίζεται». Ανάμεσα στις ιδέες που περιλαμβάνει ορισμένες είναι αρκετά ριζοσπαστικές, όπως η μείωση ή και κατάργηση των δασμών. Κάποιες άλλες είναι πιο συμβατικές, όπως η μεταρρύθμιση της προσφοράς στην αγορά και οι επιδοτήσεις στις εξαγωγές. Τα στελέχη της κυβέρνησης που το εξετάζουν προσπαθούν να αποκλείσουν οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγικό. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ορισμένοι έχουν εκφράσει φόβους πως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις δαπανών θα επιταχύνουν τον πληθωρισμό, θα πλήξουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας και του κόστους εξυπηρέτησής του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για να θωρακίσουν τομείς όπως ο αγροτικός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι φαρμακοβιομηχανίες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το ρεπορτάζ των FT παραθέτει επιπλέον την τοποθέτηση ενός εκ των μελών της μυστικής αυτής ομάδας που υποστηρίζει πως το σχέδιο «θα αποδώσει αν διαθέτουμε έναν συμπαγή και ενιαίο στόχο και ο κόσμος πιστεύει στο Brexit». Σύμφωνα, όμως, με τον Τζο Οουεν, υποδιευθυντή στο Ινστιτούτο της Κυβέρνησης, «πρόκειται απλά για μια άσκηση των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με το καλύτερο που μπορούν να κάνουν σε μια κακή περίσταση».