Επικαιροποιημένος χάρτης των ορίων ηλικίας για online συγκατάθεση στις χώρες της ΕΕ
Περισσότεροι από οκτώ μήνες έχουν περάσει από την έναρξη ισχύος του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία για την προσαρμογή του νομοθετικού τους πλαισίου στον GDPR.
Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.
Ο Γενικός Κανονισμός παρέχει στα κράτη μέλη (άρθρο 8) τη δυνατότητα να ορίσουν τα ίδια το όριο ηλικίας αναφορικά με τη συγκατάθεση παιδιού για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της προσφοράς υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας, επιλέγοντας ανάμεσα στα 13 και τα 16 έτη.
Στην Ελλάδα, το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει ότι “η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παιδιού στο πλαίσιο της προσφοράς υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας απευθείας σε αυτό που θεμελιώνεται σε συγκατάθεση είναι σύννομη, εάν το παιδί που παρέχει τη συγκατάθεση για την επεξεργασία αυτή έχει συμπληρώσει το 15ο έτος.
Εάν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, η επεξεργασία αυτή είναι σύννομη μόνο εάν και στον βαθμό που η εν λόγω συγκατάθεση παρέχεται ή εγκρίνεται από το πρόσωπο που έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού”.
Στην εικόνα που δημιούργησε το Ghent University και δημοσίευσε το betterinternetforkids.eu, αποτυπώνεται συγκεντρωτικά η τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 8 του GDPR στις χώρες της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία, το όριο ορίζεται στα 16 έτη με επισήμανση της προτεινόμενης ηλικίας σε παρένθεση.