Οι υπουργοί Οικονομικών μικρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτάχθηκαν σήμερα στο σχέδιο να περιοριστεί η δυνατότητα που έχουν οι κυβερνήσεις να μπλοκάρουν μεταρρυθμίσεις της ΕΕ για φορολογικά ζητήματα, σε μία κίνηση που μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να επιβληθεί ένας ευρωπαϊκός φόρος σε ψηφιακούς κολοσσούς.
Χώρες της ΕΕ με μικρότερο πληθυσμό έχουν για χρόνια μπλοκάρει τις προσπάθειες να περιοριστούν τα ‘παραθυράκια’ που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το ξέπλυμα χρήματος στο μπλοκ. Πολλές εξ αυτών υπεραμύνονται του δικαιώματός τους να καθορίζουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία και να προσελκύουν ξένες εταιρίες προσφέροντας κίνητρα.
Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα να αρθεί σταδιακά η δυνατότητα βέτο που οι χώρες χρησιμοποιούν σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση των φορολογικών κανόνων.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να διατηρηθεί η δυνατότητά τους για βέτο. Η αντίδραση μόνο μίας χώρας εξ αυτών θα ήταν αρκετή για να παρεμποδιστεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην ΕΕ.
Η Κομισιόν είχε προτείνει τη σταδιακή μετακίνηση σε ένα καθεστώς όπου οι αποφάσεις για μικρότερης σημασίας φορολογικά ζητήματα θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, αλλά που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να αποφασίζουν ομόφωνα για αυτή τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια ήταν μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών της μεταρρύθμισης που πρότεινε η Κομισιόν. Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι “εξαιρετικά σημαντικό” να διατηρηθεί η ομοφωνία σε φορολογικές αποφάσεις. Το μικρό κράτος για χρόνια μπλόκαρε τους κανόνες της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής που απαιτούν την ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς αλλοδαπών. Αντιτίθεται επίσης στη θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης στην ΕΕ που θα περιόριζε τη δυνατότητα των χωρών να προσφέρουν κίνητρα για να δελεάσουν μεγάλες επιχειρήσεις.
Άλλα μικρότερα κράτη-μέλη, με επικεφαλής την Ιρλανδία, έχουν μπλοκάρει έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των ψηφιακών κολοσσών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, να υιοθετήσουν παρόμοιους φόρους σε εθνικό επίπεδο παρά τους κινδύνους ότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αγορά της ΕΕ. Μια νέα προσπάθεια για μια αμβλυμένη εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι πιθανότητες να πετύχει είναι περιορισμένες.
Προτείνοντας πέρυσι έναν πανευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο, οι Βρυξέλλες είπαν ότι αυτός χρειάζεται για να αποκατασταθεί ο δίκαιος ανταγωνισμός στο μπλοκ και να τερματιστούν πρακτικές που επιτρέπουν σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Google, η Facebook ή η Amazon, να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, εγγράφοντας τα κέρδη τους στην ηπειρωτική Ευρώπη σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, όπως το Λουξεμβούργο ή η Ιρλανδία.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, στήριξαν το σχέδιο της Κομισιόν να αποφασίζει κατά πλειοψηφία για κάποια φορολογικά ζητήματα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.