Φρένο στις επιχειρούμενες “τακτοποιήσεις” αυθαιρέτων σε ρέματα βάζει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Η ρύθμιση αφορά στα μη οριοθετημένα ρέματα, που είναι αρκετά στην Ελλάδα και αποσαφηνίζει ποιες αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες διατάξεις θα ορίζουν ξεκάθαρες αποστάσεις από τα ρέματα όσον αφορά στα αυθαίρετα που μπορούν να τακτοποιηθούν και αυτές δεν θα μπορούν να είναι μικρότερες από τα 50 μέτρα για τα μεγάλα ρέματα, τα 30 μέτρα για τα μεσαία και τα 10 μέτρα για τα μικρά.
Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου στο “Έθνος”, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς πολλά ρέματα δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμα, κάτι που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στους υπαλλήλους που επιχειρούσαν να συντάξουν εκθέσεις αυτοψίας όσο και στους μηχανικούς που αναλάμβαναν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Ξεκαθαρίζουν δε, ότι η ρύθμιση περιορίζει τις επιχειρούμενες τακτοποιήσεις σε ρέματα, οι οποίες ούτως ή άλλως απαγορεύονται.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος που επιτρέπει την “τακτοποίηση” αυθαιρέτων έχει ισχύ έως τις 9 Νοεμβρίου 2019, ενώ στη συνέχεια παίρνουν σειρά οι μπουλντόζες. Από την ημερομηνία αυτή και μετά όσα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης θα κατεδαφίζονται άμεσα εφόσον δεν έχει υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες αίτηση υπαγωγής έως τις 8 Νοεμβρίου. Και αυτό είτε πρόκειται για αυθαίρετα που υφίστανται ήδη ή για αυθαίρετα που εντοπίζονται την περίοδο που κατασκευάζονται.
Σε κάθε περίπτωση εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο με μείωση του ειδικού προστίμου κατά 10%. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες που θα εντάξουν τα κτίσματά τους στη ρύθμιση θα πληρώνουν προσαυξημένο ενιαίο ειδικό πρόστιμο κατά 10%, αν η αίτηση γίνει το διάστημα από 9 Απριλίου έως 8 Οκτωβρίου 2019 και κατά 20% εάν η υπαγωγή γίνει από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου 2019.