Δικαστικές πηγές αναφέρουν στο «Lawandorder» πως δεν αποκλείεται να ασκηθούν κατευθείαν ποινικές διώξεις
Στην τελική ευθεία μπήκε η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με τους εισαγγελείς Διαφθοράς που την ερευνούν να γράφουν κομμάτι – κομμάτι το πόρισμά τους, δίνοντας κατά πληροφορίες προτεραιότητα στο χρονικό διάστημα 2010-12, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή την κλήτευσή τους για παροχή εξηγήσεων ως υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Φεβρουάριο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του εισαγγελικού πορίσματος.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το πόρισμα και κατ΄ επέκταση και η απαγγελία κατηγοριών, βασίζεται σε στοιχεία που οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και ηλεκτρονικά αρχεία (έγγραφα, ηλεκτρονική αλληλογραφία), τα οποία έχουν κατασχέσει κατά τη διάρκεια εφόδων που έχουν πραγματοποιήσει σε χώρους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Novartis.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές στο «Lawandorder», δεν αποκλείεται να ασκηθούν κατευθείαν ποινικές διώξεις και όχι να κληθούν πρώτα οι εμπλεκόμενοι να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων (ανωμοτί κατάθεση).
Υπέρμαχος της τελευταίας αυτής νομικής προσέγγισης, δηλαδή της κλήτευσης των εμπλεκομένων ως υπόπτων, φέρεται να ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος όμως μετά την παραίτησή του από εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν έχει λόγο στον τελικό χειρισμό της όλης υπόθεσης.
Άλλωστε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους λόγους της παραίτησης του κ. Αγγελή ήταν και η διαφωνία ως προς την προσέγγιση του όλου ζητήματος, εκτός φυσικά από την ενόχληση του για τις διαρροές προς τον Τύπο σχετικά με την περιβόητη συνάντηση της Βιέννης. Πάντως, κατά το διάστημα που επόπτευε την εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να είχε δώσει οδηγίες στους εισαγγελείς να καλέσουν τους εμπλεκόμενους πρώτα για ανωμοτί κατάθεση και όχι να προχωρήσουν κατευθείαν σε διώξεις σε βάρος τους.
Γράφεται το πόρισμα
Υπό τα δεδομένα αυτά, οι εισαγγελείς γράφουν το πόρισμά τους για την υπόθεση της Novartis και ενώ ο όγκος των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί είναι τεράστιος. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές, ακόμα κι αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια 15ετία…
Παρ’ όλα αυτά, ο επίλογος της εισαγγελικής έρευνας έχει αρχίσει να γράφεται αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Ωστόσο, η έρευνα παραμένει ακόμη ανοιχτή για λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες όμως ούτε και από εκεί φαίνεται να έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στοιχεία. Πάντως, δικαστικές πηγές σημείωναν πως δίωξη σε βάρος πολιτικών για δωροδοκία, μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη στοιχείων για ροές χρημάτων. Αρκούν, όπως ανέφεραν στοιχεία από καταθέσεις, μαρτύρων, έγγραφα, στοιχεία από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις, κ.ά.
Σημαντικό ρόλο για το «δια ταύτα» της έρευνας και στην απαγγελία των κατηγοριών, αναμένεται να έχει πάντως και το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου. Το πόρισμα, που αναμένεται να αποσταλεί στην εισαγγελία, θα αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων και τις ευθύνες κρατικών αξιωματούχων.