Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισής της στη μετανάστευση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισής της στη μετανάστευση.
Οι πρέσβεις στην ΕΕ ενέκριναν χθες τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου σχετικά με κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
Βάσει αυτής της εντολής, η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα σχετικά με τους νέους κανόνες για τον Frontex είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ένας ισχυρότερος οργανισμός θα μας παρέχει νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τυχόν τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν τον χώρο Σένγκεν. Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.
κα Carmen Daniela Dan, Υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ενισχύεται όσον αφορά το προσωπικό και τον τεχνικό εξοπλισμό του.
Επιπλέον, λαμβάνει διευρυμένη εντολή για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες των κρατών μελών που αφορούν την προστασία των συνόρων, την επιστροφή και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα ενσωματώσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR) στο πλαίσιο του Frontex, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του.
Μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων – ακτοφυλάκων και εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή
Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεκτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και να καταστεί δυνατή η απάντηση σε περιπτώσεις κρίσεων, θα συσταθεί, ως το 2027, ένα μόνιμο σώμα έως 10 000 μελών επιχειρησιακού προσωπικού.
Το σώμα αυτό θα αποτελείται από μέλη επιχειρησιακού προσωπικού προερχόμενα από τον Frontex και από τα κράτη μέλη υπό καθεστώς μακροχρόνιας ή βραχυχρόνιας απόσπασης.
Η ανάπτυξη των μελών του μόνιμου σώματος θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής σε μελλοντικές καταστάσεις και ικανότητες, 30 μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διενεργήσει ενδιάμεση επανεξέταση του συνολικού αριθμού και σύνθεσης του μόνιμου σώματος.
Ως τον Μάρτιο του 2024 και σε συνέχεια της συζήτησης για την επανεξέταση μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις που θα επιβεβαιώνουν ή θα τροποποιούν τον αριθμό, τη σύνθεση και τις συνεισφορές των κρατών μελών στο σώμα.
Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των συνόρων τους, ενώ ο οργανισμός και το προσωπικό του θα παρέχουν τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη θα συμφωνήσουν.
Βάσει των προτεινόμενων νέων κανόνων, προσωπικό του μόνιμου σώματος που αναπτύσσεται σε ένα κράτος μέλος θα είναι σε θέση να ασκεί κάποιες εκτελεστικές εξουσίες για την εκτέλεση καθηκόντων ελέγχου των συνόρων ή επιστροφής, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει έγκριση από το κράτος μέλος υποδοχής, μεταξύ άλλων της χρήσης βίας και όπλων.
Επιστροφές και συνεργασία με τρίτες χώρες
Το Συμβούλιο ενέκρινε ήδη, τον Δεκέμβριο του 2018, μερική διαπραγματευτική θέση όσον αφορά τις διατάξεις που σχετίζονται με τον ενισχυμένο ρόλο του Frontex σε θέματα επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Ιστορικό
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Επιτροπή πρότεινε αναπροσαρμοσμένη εντολή για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.