Για «τεράστιες επιπλοκές» στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους για αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από το 10% στο 25% προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς οι δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, που έχουν θέσει για τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Μέσα στο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ με στόχο μία εμπορική συμφωνία, που θα επιλύει τις μεταξύ τους διαμάχες ή τουλάχιστον θα δίνει παράταση στην ανακωχή τους. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε από 1ης Μαρτίου θα αυξηθούν κατά 15 μονάδες οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.
«Οι επιπλοκές θα είναι τεράστιες για ολόκληρο το διεθνές σύστημα εμπορίου» προειδοποίησε η Πάμελ Κόουκ Χάμιλτον, επικεφαλής διεθνούς εμπορίου του Συνεδρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Όπως εξήγησε είναι οι μικρότερες και φτωχότερες οικονομίες εκείνες, που θα δυσκολευθούν περισσότερο να αντεπεξέλθουν στον εξωτερικό σοκ. Παράλληλα το υψηλότερο κόστος θα ωθήσει πολλές επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού της ανατολικής Ασίας.
Η Unctad υπολογίζει ότι το πλήγμα στους παραγωγούς της ανατολικής Ασίας θα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο, με τις εξαγωγές της περιοχής να συρρικνώνονται κατά 160 δισ. δολάρια. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή την στροφή, αυξάνοντας τις δικές τους εξαγωγές κατά 70 δισ. δολάρια. Αυτό όμως εφόσον ο Τραμπ δεν βάλει και τους ίδιους στο στόχαστρο μετά την Κίνα. Κέρδη της τάξης των 20 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν να έχουν και οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, η οποία όμως δεν αποκλείεται επίσης να δεχθεί αμερικανικές πιέσεις.
Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές παντού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Αλώβητη δεν θα μείνει ούτε η αμερικανική οικονομία, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αντίποινα.