Από μέρα σε μέρα η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ελβετικό φράγκο

74

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, η κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με αντικείμενο τα δάνεια σε  ελβετικό φράγκο τα οποία, λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, όσοι έλαβαν είδαν να αυξάνεται το ποσό της οφειλής, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσει την απόφασή του, στην οποία θα καταγράφεται τόσο το σκεπτικό της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και τυχόν παρατηρήσεις της «τελευταίας στιγμής», δηλαδή έως ότου αυτή να δει το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα, με απόφασή του που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι νομοθεσία κράτους μέλους που αποκλείει την αναδρομική ακύρωση σύμβασης δανείου, η οποία έχει συνομολογηθεί σε ξένο νόμισμα, και περιλαμβάνει καταχρηστική ρήτρα συναλλαγματικού κινδύνου, είναι αντίθετη προς το δίκαιο της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει το ΔΕΕ, η σύμβαση πρέπει να μπορεί να ακυρωθεί όταν δεν είναι δυνατό να εξακολουθήσει να ισχύει χωρίς την καταχρηστική ρήτρα. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απασχόλησε υπόθεση δανειολήπτριας από την Ουγγαρία.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!