Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε δύο Τούρκους διακινητές μεταναστών

91

Ποινή φυλάκισης 96 ετών και ενός μηνός μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον Τούρκο δουλέμπορο U. S. του Μ., που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 196 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 460.000 ευρώ.
Σε ποινή κάθειρξης 96 ετών (εκτιτέα τα 10) και χρηματική ποινή 48.000 ευρώ έχουν καταδικαστεί οι συγκατηγορούμενοί του C. S. του F. και K. A. R. του A.
Το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2014 μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση δια θαλάσσης με σκάφος του Λιμενικού και ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο επέβαινε και κλιμάκιο λιμενικών αλλά και με περιπολικό από ξηράς.
Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση το ξύλινο σκάφος «ROSINANTE» με σημαία Τουρκίας, το οποίο έπλεε πλησίον των ακτών της Σύμης, με κατεύθυνση τον κόλπο του «Αγίου Γεωργίου».
Επί του σκάφους εντοπίστηκε ικανός αριθμός παράνομων μεταναστών και οι ανωτέρω τρεις διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, κατά την διάρκεια αποβίβασης των παράνομων μεταναστών σε βραχώδη περιοχή, στον «Αγιο Γεώργιο».
Συνολικά εντοπίστηκαν 93 Σύροι μετανάστες. Σε περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όλοι εστερούντο νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ είχαν καταβάλει στην Τουρκία, κατά δήλωσή τους, το ποσό των 2.000 € έκαστος για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι συλληφθέντες τούς είχαν υποδείξει να δηλώνουν σε τυχόν ελέγχους ότι είναι τουρίστες.
Κατά την προανάκριση οι ανωτέρω διακινητές ομολόγησαν ότι μετέφεραν τους μετανάστες από το Μπόζμπουρουμ της Τουρκίας στη Σύμη έναντι χρηματικού ποσού 5.000 €, ενώ ισχυρίστηκαν ότι “εγκέφαλος” είναι ένας Σύρος ονόματι «HALID» ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία.

-Ποινή φυλάκισης 61 ετών και ενός μηνός μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στον Τούρκο διακινητή P. H. του E., 27 ετών, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 120 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 124.500 ευρώ.
Αθώοι είχαν κριθεί οι Σύροι συγκατηγορούμενοί του H. A. του H. 34 ετών και N. A. του A. R. 29 ετών.
Την 1η Ιουλίου 2015 και περί ώρα 19:45 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλιέα για την ύπαρξη ικανού αριθμού παράνομων μεταναστών, που αποβιβάζονταν από ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του Αγίου Σέργιου.
Οι λιμενικοί έσπευσαν στην περιοχή με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος και εντόπισαν το ιστιοφόρο σκάφος «BIR INCI», με σημαία ΗΠΑ.
Επιβιβάστηκαν σ’ αυτό και συνέλαβαν τους ανωτέρω, ενώ στην ξηρά εντοπίστηκαν 58 παράνομοι μετανάστες. Σύμφωνα με καταθέσεις των μεταναστών οι ανωτέρω συλληφθέντες, τους μετέφεραν από τα απέναντι τούρκικα παράλια στην Τήλο.
Οι δύο Σύροι στις απολογίες τους, δεν παραδέχθηκαν την διακίνηση, ενώ ο Τούρκος ομολόγησε.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!