Συντάξεις Αναπηρίας: Έρχονται νέοι ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις

459

Σε νέους ενιαίους κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για περίπου 400.000 συντάξεις αναπηρίας θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων ο οποίος θα αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους πριν και μετά το 1993. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη εκδοθεί σχετικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοση του και μετά. Δηλαδή δεν θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης. Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται ωστόσο και με μία 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς μέχρι 1992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων. Στα άλλα Ταμεία, όμως οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος κανονισμός.

Να σημειωθεί ότι ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις οι οποίες χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
α) από 50% έως και 69,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης
β) από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και
Γ) από 80% και άνω χορηγείται πλήρης η εθνική σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης που υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 σε συνδυασμό με το ποσοστό αναπηρίας. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 768,00€.

Στους υποψήφιους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δεν ελέγχεται η διάρκεια της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει χρόνος ασφάλισης για λιγότερο από 15 χρόνια, το ποσό της εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ίσο με 346,60€.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr