Τι ισχύει με την είσοδο διανομέων φυλλαδίων στις πολυκατοικίες

623

Για «γκρίζο» θέμα κάνει λόγο ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτος Παραδιάς

Η επιστολή αγανάκτησης από αναγνώστη στην ιστοσελίδα news.gr, ο οποίος έφτασε στο σημείο να διαπληκτιστεί με διανομέα φυλλαδίων, σχετικά με το κατά πόσο επιτρέπεται ή όχι η είσοδος των διανομέων στις πολυκατοικίες, προκειμένου να αφήσουν το διαφημιστικό υλικό τους, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σχετικό ερώτημα στους γνωρίζοντες καλύτερα.

Το news.gr ρώτησε σχετικά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, ο οποίος είπε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος σχετικά με αυτό. Τότε που έγιναν οι περισσότερες πολυκατοικίες, δεν υπήρχαν διατάξεις ούτε για τους διανομείς φυλλαδίων που να τους το απαγορεύουν. Είναι θέμα, δηλαδή, που δεν το έχει ρυθμίσει ούτε ο νόμος, ούτε οι κανονισμοί των πολυκατοικιών.

Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να ρυθμίζεται από τη γενική συνέλευση της κάθε πολυκατοικίας. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα δικαίωμα του διανομέα να μπει σε μια πολυκατοικία. Δεν υπάρχει το δικαίωμα του “διαφημίζεσθαι” μέσα σε μια πολυκατοικία. Αν χτυπήσει τα κουδούνια και βρεθεί κάποιος να του ανοίξει, ο διανομέας θα επωφεληθεί από το γεγονός και θα μπει μέσα.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει, ότι κάνει κάτι παράνομο. Είναι ένα “γκρίζο” θέμα, στο οποίο ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι προλάβει. Άμα εγώ, που είμαι διανομέας, σου χτυπήσω και εσύ μου ανοίξεις εγώ θα μπω μέσα και θα κάνω ό,τι προλάβω. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ο καθένας κάνει ότι θέλει.

Δεν έχω δει εγώ ποτέ να υπάρχει κανονισμός που να το απαγορεύει, σαν κανονισμός πολυκατοικίας.

Ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας γίνεται συμβολαιογραφικά, κατατίθεται και δεσμεύει τους ιδιοκτήτες όλους. Εγώ, όμως, δεν έχω δει την εποχή που φτιάχνονταν μέχρι το 2005-06 να έχουν απαγορεύσει τις διανομές φυλλαδίων».