Ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα, καταδικάστηκαν οι δύο εμπλεκόμενοι σε υπόθεση απόπειρας απόδρασης κρατουμένων από τα κρατητήρια της Ρόδου τον Σεπτέμβριο του 2011.
Πρόκειται για έναν 31χρονο και ένα 30χρονο που κατηγορούνταν για στάση κρατουμένων, απειλή, απείθεια και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένου πράγματος που χρησιμεύει για το όφελος από κοινού, κατηγορίες για τις οποίες χθες δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.
Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Δημήτρη Ζιώγα και Σεβαστιανού Κούρκουλου, αθώωσε τους δύο άνδρες για το αδίκημα της στάσης κρατουμένων και τους έκρινε ένοχους μόνο για διακεκριμένη φθορά αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ στον καθένα.
Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, από τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει το αδίκημα της στάσης κρατουμένου αλλά μόνο της φθοράς, και μάλιστα από άτομα που ήταν σε άσχημη κατάσταση καθώς και οι δύο ήταν εξαρτημένοι από ουσίες.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και να κριθούν ένοχοι, πρόταση που τελικά δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο.
Σημειώνεται πως την ίδια υπόθεση, τον Δεκέμβριο του 2016 οι δύο άνδρες δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) το οποίο τους είχε κρίνει ένοχους και τους είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 5 ετών για τη στάση κρατουμένων και ένα έτος στον καθένα για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, δηλαδή κατά συγχώνευση 5 έτη και έξι μήνες με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας, βάσει του νέου νόμου τέθηκε στο αρχείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 30χρονος δεν είχε παραστεί στο δικαστήριο και είχε ζητήσει γραπτώς την αναβολή της δίκης, αίτημα που απορρίφθηκε, και έτσι δικάστηκε ως να ήταν παρών.
Ο 31χρονος διά του δικηγόρου του κ. Δημητρίου Δρόσου του Νικολάου, είχε ασκήσει έφεση και είχε αφεθεί ελεύθερος.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου σύμφωνα με το οποίο από τις 11 το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 4 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας οι δύο κατηγορούμενοι που ήταν κρατούμενοι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου κατέστρεψαν σπάζοντας τρεις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας – παρακολούθησης των κρατητηρίων οι οποίες βρίσκονται μέσα σε αυτά, κατέστρεψαν ξηλώνοντας την κάσα από το αλουμινένιο παράθυρο των κρατητηρίων με αποτέλεσμα να πέσει όλο εξωτερικά στο χώρο υποδοχής, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών με σιδερένιο λοστό μήκους 16 περίπου εκατοστών τους οποίους απείλησαν και εξύβρισαν.
Σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ στον 30χρονο επιβλήθηκε και ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως απολογούμενος στην ανακρίτρια ο 30χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και είχε δηλώσει πως είναι εξαρτημένος από ουσίες υπό την επήρεια των οποίων και προφανώς έγιναν όλα τα παραπάνω (δήλωσε ότι δεν θυμόταν τίποτα) και ήταν αδύνατον να αντιληφθεί το λάθος των πράξεών του αυτών.
Συγκεκριμένα, ο 30χρονος είχε πει πως το βράδυ εκείνο έγιναν πράγματι φασαρίες επειδή κάποιος συγκρατούμενός του ήταν χτυπημένος και ήθελε ιατρική βοήθεια. Ένας άλλος κρατούμενος του είχε δώσει νωρίτερα ένα χάπι, καθώς εκείνη τη νύχτα είχε πολύ άγχος αφού ήταν ήδη περίπου 8 μήνες στην φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος για κάτι που δεν είχε κάνει. Μάλιστα αυτό αποδείχτηκε και από την απόφαση που έλαβε τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση που κατηγορούνταν αφού μετέτρεψε την κατηγορία από ληστεία σε κλοπή, δεχόμενο και τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού.
Ο 30χρονος είχε επίσης πει πως πάσχει από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και προσκόμισε και σχετική πραγματογνωμοσύνη στην ανακρίτρια.