Αύξηση του πήχη έως και κατά 20% για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέχρι τα τέλη του 2021, προβλέπεται στους νέους στόχους για τη μείωση των NPEs που θα υποβάλλουν στον SSM οι τράπεζες στα τέλη Μαρτίου. Η ποσοστιαία αυτή αύξηση που μεταφράζεται δυνητικά σε υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ, “πυροδοτείται” από το επιθετικό σχέδιο μείωσης των NPEs της Eurobank και προδιαγράφεται από την κινητικότητα σε επίπεδο συλλογικής μείωσης των NPEs με τις προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ.
Η στοχοθεσία που είχαν υποβάλει οι τράπεζες στον SSΜ τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ, όπως αυτά διαμορφώνονταν στο τέλος Ιουνίου 2018. Η μείωση αυτή, μέσα στην τριετία 2019 – 2021, θα οδηγούσε σε υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από το 47,6% κάτω του 20% στο τέλος του 2021.
Με στοιχεία τέλους Δεκεμβρίου 2018, τα “κόκκινα” δάνεια έχουν υποχωρήσει στα 81,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 12,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και κατά περίπου 25,4 δισ. ευρώ (δηλ. περισσότερο από 23%) έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε και είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, τα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν συντομότερα στην κανονικότητα και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι για τη μείωση των NPEs μπορεί να ενισχυθούν έως κατά 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση του στοκ των “κόκκινων” δανείων στα 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.
Τον πήχη της στοχοθεσίας ανέβασε εκ των πραγμάτων η κίνηση της Eurobank για επιθετικό σχέδιο μείωσης των “κόκκινων” δανείων της, ώστε να επιτύχει δείκτη NPEs στο 15% στο τέλος του 2019 (αντί για δείκτη κάτω του 20% στα τέλη του 2021, όπως προέβλεπε η στοχοθεσία του Σεπτεμβρίου) και μονοψήφιο δείκτη στα τέλη του 2021. Κατόπιν αυτού, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.
Ειδικότερα, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δις. ευρώ (2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν “κόκκινα” δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δομή της συναλλαγής για την ταχύτερη μείωση των NPEs που θα αναδομήσει όλη την Τράπεζα με μοχλό τη συγχώνευση της Grivalia, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Η απορρόφηση της Grivalia που θα ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του έτους συνιστά ουσιαστικά ένα τριπλό deal, με το οποίο η Eurobank θα περάσει σε SPV, βγάζοντας από τον ισολογισμό της, δάνεια 7,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος κρίσιμος δείκτης για το πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο της Eurobank θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, οπότε αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Pillar). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα έχει δεχθεί 5 – 6 ικανοποιητικές μη δεσμευτικές προσφορές. Η αποδοχή του χαρτοφυλακίου Pillar από τους επενδυτές θα δώσει την τάση και για το χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ (Cairo) για το οποίο οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Ιούνιο – Ιούλιο.
Παράλληλα, μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι μη δεσμευτικές προσφορές για την εταιρία διαχείρισης NPLs της Eurobank, την FPS (Financial Planning Services), η πώληση της οποίας αποτελεί κομβικό σημείο στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επιτάχυνση της μείωσης των NPLs.
Την αύξηση των στόχων μείωσης των NPEs θα υποστηρίξουν επίσης τα σχέδια του ΤΧΣκαι της ΤτΕ. Το σχέδιο του ΤΧΣ θα προχωρήσει πιο γρήγορα γιατί είναι πιο ώριμο από αυτό της ΤτΕ, αφού βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο το οποίο ήδη έχει εξετάσει η DGComp και γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές. Όπως εκτιμάται, το σχέδιο θα λάβει την έγκριση της DGComp μέσα στον Απρίλιο.
Η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά 15 – 20 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme). Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα για την παροχή εγγύησης, το SPV θα καταβάλει στο Δημόσιο, με τη μορφή κουπονιού, ασφάλιστρο κινδύνου, ώστε η εγγύηση να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Η πρόταση της ΤτΕ αφορά τη μεταφορά σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στη συνέχεια στις τράπεζες ομόλογα ίσα με τη λογιστική αξία των δανείων που θα μεταφερθούν (20 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων). Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί αναβαλλόμενος φόρος, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις στο SPV προκειμένου τα “κόκκινα” δάνεια να φύγουν από τις τράπεζες και να εκδοθούν έναντι αυτών ομόλογα (senior, mezzanine και junior) που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.