Ανατροπές στις συντάξεις υπαλλήλων ειδικών μισθολογίων– καταρχάς γιατρών- που αποχώρησαν ή αποχωρούν μετά το 2017 κρύβουν οι τρεις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ, επιδικάζοντας αναδρομικά. Όπως επισημαίνουν έγκριτοι εργατολόγοι, οι επίμαχες αποφάσεις, εφόσον επιβεβαιωθούν στο Εφετείο και τελεσιδικήσουν σε ανώτατο βαθμό, ανοίγουν παράθυρο για καινούριο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αναπροσαρμογή συντάξεων. Η υπόθεση αφορά σε νέους συνταξιούχους, αρχικά γιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων.
Αυτό συμβαίνει διότι το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται πλέον με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως τη στιγμή της αποχώρησης. Εφόσον οι ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου του 2017 κριθούν τελεσίδικα αντισυνταγματικές και οι μισθοί μετά το 2017 πρέπει να αναπροσαρμοστούν αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών και το ποσό της σύνταξης.
” Οι εν ενεργεία υπάλληλοι αλλά και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων μπορούν να εμφανίσουν αξιώσεις, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον, εφόσον δηλ. έχουν υποστεί ζημιά. Για τους εν ενεργεία η ζημιά θεμελιώνεται κατά βάση στο ότι οι καταβαλλόμενες αποδοχές βάσει του Ν. 4472/2017 υπολείπονται του ποσού του μισθολογίου όπως αυτό είχε οριστεί προ του Ν. 4093/2012, που έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικός” διευκρινίζει η δικηγόρος Ασπασία Παπαθανασοπούλου, ειδική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με την ίδια, ειδικά για τους συνταξιούχους οι επιπτώσεις από τις νέες δικαστικές αποφάσεις διευρύνονται- αυξάνονται δηλ. τα διεκδικούμενα ποσά- όσο πιο μακριά από το 2017 βγαίνει κανείς στη σύνταξη. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν πρέπει να περιμένει σπουδαίες επιπτώσεις στο ποσό της σύνταξής του. Αντίθετα, αν κάποιος αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2019, οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.