Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν το σχέδιο για επιβολή πανευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου, καθώς δεν κατέστη δυνατό να καμφθούν οι αντιστάσεις ορισμένων κρατών- μελών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η ρουμανική προεδρία. Η εξέλιξη αναμένεται να γίνει δεκτή με ανακούφιση από διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook, που θα βαρύνονταν με το νέο φόρο 3%. Ωστόσο αναζωπυρώνει την κριτική για την αδυναμία της Ε.Ε. να απαντήσει με ενιαία φωνή στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία θα εισάγουν σχετικό φόρο σε εθνικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ δεν μένουν χωρίς φορολογικές προκλήσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο η αποτυχία υιοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού φόρου αποτελεί νίκη τους.
Κατηγορηματικά αντίθετες στον φόρο ήταν η Ιρλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, όπως αποκάλυψε η ρουμανική προεδρία. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για την αναθεώρηση της φορολογίας για την ψηφιακή οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2020.
Οι συμφωνίες για αναθεώρηση του φορολογικού πλαισίου σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων των διαφορετικών κρατών. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κρατών- μελών του τουλάχιστον για μία μεταρρύθμιση, που θα κλείσει τα κενά στη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών.