Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ της Αυστραλίας, ηλικίας 77 ετών, δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Έως και πρόσφατα ήταν το νούμερο τρία της Κουρίας του Βατικανού και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας που έχει καταδικαστεί για ένα τέτοιο ειδεχθές έγκλημα. Η ηγετική φυσιογνωμία του Καθολικισμού της Αυστραλίας βρέθηκε τελικά ένοχος για βιασμό ενός αγοριού κάτω των 16 ετών και για σεξουαλική κακοποίηση άλλων δύο παιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ηθικό αλλά εν τέλει και για πολιτικό ράπισμα κατά της «ρωμαιοκαθολικής ελίτ», η οποία μόνον πρόσφατα, δηλαδή μόλις προ ολίγων εβδομάδων, οδηγήθηκε εκ των πραγμάτων στο να συζητήσει επίσημα για την «ηθική μαύρη τρύπα» που κατατρέχει το Βατικανό τις τελευταίες δεκαετίες.
Μετά την απίστευτη αποκάλυψη από ομάδα δημοσιογράφων που βραβεύθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ για τη σκοτεινή πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ με επίκεντρο τη Βοστώνη, όσον αφορά στην παιδοφιλία και την κακοποίηση ανηλίκων αγοριών στα εκκλησιαστικά ιδρύματα από ιερείς αλλά ακόμα και από ανώτερους ιεραρχικά αξιωματούχους, έρχεται αυτή η επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της Μελβούρνης για να επισφραγίσει τη διαχρονική κριτική που ασκείται στον ίδιο τον πυρήνα της λειτουργίας του ρωμαιοκαθολικισμού.
Ο δικαστής της Μελβούρνης Πίτερ Κιντ ανακοινώνοντας την απόφασή του ξεκαθάρισε «δεν είμαι εδώ για να κυνηγήσω μαύρους τράγους, ούτε και για να κρίνω την Καθολική Εκκλησία. Είμαι εδώ ως δικαστής για να αποφασίσω επί των γεγονότων και μόνον».
Αμετανόητος, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ εξακολούθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να υποστηρίζει την αθωότητά του, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2018, κατόπιν εισαγγελικής πρότασης, είχε κριθεί ένοχος για βιασμό και τέσσερις απόπειρες κακοποίησης δύο παιδιών που ανήκαν στη χορωδία της εκκλησίας, ηλικίας 13 ετών τότε, το 1996 και το 1997. Χρειάστηκαν να περάσουν άλλοι δύο μήνες ώστε το δικαστήριο της Μελβούρνης να αποφανθεί επίσημα επί της ενοχής και να ανακοινώσει την ποινή.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε πως οι πράξεις του ιεράρχη προκάλεσαν βαθιές και διαχρονικές βλάβες στα θύματά του, αλλά και στους συγγενείς τους, δεδομένου μάλιστα ότι ένα από αυτά τα θύματα απεβίωσε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο δικαστής Πίτερ Κιντ, κατά την ανακοίνωση της ποινής που επεβλήθη στον καρδινάλιο, αναφέρθηκε σε «ειδεχθή εγκλήματα» στα οποία προέβη ο ανώτερος κληρικός, αλλά έλαβε υπ’ όψιν του ως προς την επιβολή της τελικής ποινής την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Στην απέναντι όχθη τώρα, οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και ένα από τα κακοποιημένα παιδιά, το οποίο και κατέθεσε στο δικαστήριο, δηλώνουν πως είναι «πάρα πολύ δύσκολο να κατευναστεί η οργή». «Πρέπει να αναγνωρίσω πως το δικαστήριο αποδέχθηκε όλα όσα μου συνέβησαν όταν ήμουν παιδί, αλλά οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι δεν βρίσκω, παρ’ όλα αυτά, ησυχία».
Ο καρδινάλιος θα γνωρίζει στις αρχές του καλοκαιριού αν θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Ωστόσο, το σύνολο της κοινωνίας της Αυστραλίας αλλά και το ίδιο το Βατικανό γνωρίζουν πια με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή από τις καταθέσεις και τα έγγραφα της δικογραφίας και από όσα ακούστηκαν γενικότερα σε αυτήν τη δίκη, το πώς ακριβώς συμπεριφέρθηκε το πρώην ανώτατο στέλεχος του Παπικού Κονκλαβίου. Οι λεπτομέρειες αυτές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο χυδαίες εκδοχές του αγοραίου πορνό που μπορεί κάποιος να δει στις γνωστές σελίδες του παγκόσμιου διαδικτύου.