Έρχεται ο “Μεγάλος Αδελφός” για να σκιαγραφήσει το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ 8,5 εκατ. φορολογουμένων και να χαρτογραφήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Στα σχέδια είναι η προώθηση ενός νέου φόρου που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, κινητής και ακίνητης.Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του το περίφημο περιουσιολόγιο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ εντός του 2019 θα έχει δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει από τη Βουλή διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο στη φορολογική διοίκηση να τροφοδοτεί με περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες τον ηλεκτρονικό φάκελο που δημιουργεί για κάθε φορολογούμενο.
Πώς θα λειτουργεί
Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται από την αρμόδια αρχή.
Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογουμένου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται ύστερα από έλεγχο και έχει καταστεί οριστικός.
Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
Θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
Θα υπάρχει η δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος που θα αποκτήσει ο κάθε φορολογούμενος θα περιλαμβάνει:
– Τα εισοδήματα από όλες τις πηγές
– Τα ακίνητα. Με την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το 2020 η εφορία θα γνωρίζει για κάθε ακίνητο που κατέχει ο φορολογούμενος την εμπορική του αξία.
– Τα αυτοκίνητα. Ήδη η ΑΑΔΕ διαθέτει αρχείο οχημάτων.
– Τα σκάφη αναψυχής.
– Τα αεροσκάφη που έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση.
– Τις τραπεζικές καταθέσεις.
– Τα ομόλογα, οι μετοχές, οι προθεσμιακές καταθέσεις κλπ.
– Τα τραπεζικά δάνεια που έχει λάβει και τα ποσά που δαπανά ετησίως για την εξυπηρέτηση ή την πλήρη απόσβεσή τους.
– Τις τραπεζικές θυρίδες που έχει μισθώσει.
– Μετρητά από ένα ύψος και πάνω
– Πολύτιμα αντικείμενα (έργα τέχνης, κοσμήματα, χρυσός κλπ).