Με “ταβάνι” στα περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση καθεστώτος προστασίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο νέος νόμος Κατσέλη. ADVERTISING
Οι ζυμώσεις για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, με στόχο το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, χθες Τρίτη υπήρξε νέα τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – “θεσμών”, ενώ σήμερα η ΤτΕ αναμένεται να αποστείλει στην ΕΚΤ τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου νόμου στην κεφαλαιακή επάρκεια και στις προβλέψεις τους. Την Πέμπτη, οι τράπεζες (NPL forum) θα συσκεφθούν στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
H τελική διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” γίνεται για τον περιορισμό των περιουσιακών κριτηρίων που θα προβλέπει ο νέος νόμος. Η ένσταση των “θεσμών” έγκειται στο ύψος των καταθέσεων και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη ως προς το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής του, δηλαδή της οφειλής που θα ρυθμιστεί.
Με τα μέχρι χθες δεδομένα, ισχύει οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης να μην είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του.
Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο “κόφτη” για την επιλεξιμότητά του στον νέο “νόμο Κατσέλη”, ερμηνεύονται σε “προστατευόμενες” καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που οι “θεσμοί” δεν αποδέχονται, κρίνοντας ευλόγως ότι όποιος π.χ. έχει οφειλή 130.000 ευρώ και καταθέσεις στην τράπεζα 65.000 ευρώ, μπορεί κάλλιστα να αποπληρώνει την οφειλή του και δεν χρειάζεται προστασία.
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για ένταξη σε καθεστώς προστασίας που θα προβλέπει ο νέος νόμος, θα λειτουργούν σωρευτικά. Τα κριτήρια αυτά είναι καταρχάς οι δύο προϋποθέσεις που θα κρίνουν την επιλεξιμότητα του οφειλέτη, δηλαδή α) το συνολικό ύψος του δανεισμού του (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ και β) η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Αμέσως μετά μπαίνει το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. μάξιμουμ κάλυψη έως 36.000 ευρώ). Τέλος, θα είναι τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), τα οποία απομένει να μειωθούν, ενδεχομένως στο ήμισυ των σημερινών ορίων.
Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των τραπεζών για το κατά πόσον θα επηρεαστούν από την εφαρμογή του νέου νόμου, αναμένεται να αποσταλούν επισήμως σήμερα στην ΕΚΤ από την ΤτΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προχθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με τα στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ, αναφέρθηκε ότι το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών δεν θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ οι πρόσθετες προβλέψεις που θα χρειαστεί να σχηματισθούν θα κινηθούν κατά μέσο όρο σε 400 εκατ. ευρώ.