Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 στοιχ. α. του Ν. 4530/2018, που περιλαμβάνει τις διατάξεις του νέου ΚΟΚ, οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
Αντίστοιχη διάταξη περιέχει και ο γερμανικός ΚΟΚ, η οποία έχει το εξής επί λέξει περιεχόμενο:
«Straßenverkehrs-Ordnung, I. – Allgemeine Verkehrsregeln (§§ 1 – 35), § 23 Sonstige Pflichten von Fahrzeugführenden
(1a) Wer ein Fahrzeug führt, darf ein elektronisches Gerät, das der Kommunikation, Information oder Organisation dient oder zu dienen bestimmt ist, nur benutzen, wenn
- hierfür das Gerät weder aufgenommen noch gehalten wird und
- entweder
- a) nur eine Sprachsteuerung und Vorlesefunktion genutzt wird oder
- b) zur Bedienung und Nutzung des Gerätes nur eine kurze, den Straßen-, Verkehrs-, Sicht- und Wetterverhältnissen angepasste Blickzuwendung zum Gerät bei gleichzeitig entsprechender Blickabwendung vom Verkehrsgeschehen erfolgt oder erforderlich ist.»
Γερμανικό δικαστήριο κλήθηκε πρόσφατα να ερμηνεύσει τη διάταξη αυτή και να κρίνει συγκεκριμένα, εάν η οδήγηση με το κινητό τηλέφωνο απλά ανά χείρας του οδηγού, την παραβιάζει.
Το δικαστήριο, OLG Celle, με την απόφασή του της 7-2-2019 (3Ss (OWi) 8/19) έκανε δεκτό, ότι στην έννοια της χρήσης κινητού τηλεφώνου, όπως προυποθέτει το πραγματικό της κρίσιμης διάταξης, δεν εμπίπτει η κατάσταση κατά την οποία ο οδηγός απλώς το κρατά ενώ οδηγεί, π.χ. χειρίζεται το τιμόνι, αλλάζει ταχύτητες κλπ., χωρίς να λαμβάνει κλήση, να διαβάζει μηνύματα, να σερφάρει στο διαδίκτυο κ.α. Αντίθετη ερμηνεία ξεπερνά τα όρια του γράμματος του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου και παραβιάζει τους κανόνες της αναλογίας. Σκοπός της διάταξης είναι, άλλωστε, να απαγορεύσει συμπεριφορές που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού από την κυκλοφορία, εκκινώντας την αιτιώδη διαδρομή για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.
Λόγω της ομοιότητας της γερμανικής ρύθμισης με την αντίστοιχη ελληνική, η εν λόγω απόφαση αποδίδει τη βούληση και του Έλληνα νομοθέτη.