Σχέδιο σε τρεις πυλώνες για τη σημαντική βελτίωση του σημερινού καθεστώτος στις συντάξεις χηρείας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Η πολυαναμενόμενη διάταξη προβλέπεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο- σκούπα που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.Αναλυτικά, το προσχέδιο που βρίσκεται υπό εξαντλητική επεξεργασία εκτείνεται σε τρεις βασικές παραμέτρους:
1. Αντιμετώπιση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών- που θα οδηγούσε σε “ψαλίδι” συντάξεων χηρείας για πρώτη φορά μετά τον ερχόμενο Μάιο- με ιδιαίτερα ευνοϊκό και ενδεχομένως οριστικό για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων τρόπο. Στο τραπέζι βρίσκεται φόρμουλα για αναστολή ισχύος του ορίου ηλικίας με βελτιωμένη “ρήτρα” ανεργίας, η οποία δεν αποκλείεται να προβλέπει πως ο “κόφτης” του ηλικιακού ορίου των 55 ετών θα ενεργοποιηθεί όταν το εθνικό ποσοστό ανεργίας φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας των κρατών- μελών της Ε.Ε. Εφόσον “κλειδώσει” η εν λόγω φόρμουλα και εφόσον, σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμπει το ηλικιακό όρος σε περιπτώσεις που ο θάνατος επέρχεται από σύγκλιση της ελληνικής ανεργίας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μετά, αυτό στην πράξη δεν αποκλείεται εν τέλει να οδηγήσει σε οριστική διάσωση των σημερινών συνταξιούχων.
2. Στο μικροσκόπιο έχει τεθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού που λαμβάνει η χήρα ή ο χήρος από τη σύνταξη του θανόντος, ώστε να φτάσει για παράδειγμα στο 70%. Εφόσον κουμπώσουν όλες οι επιμέρους παράμετροι και ξεκαθαρίσουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες η αύξηση που εξετάζεται είναι καταρχάς της τάξεως των 20 ποσοστιαίων μονάδων και οδηγεί τελικά σε αύξηση του τελικού ποσού κατά 40% σε σύγκριση με το ποσό που δικαιούνται σήμερα οι επιζώντες σύζυγοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η αλλαγή του ποσοστού για τον επιζώντα σύζυγο, να ισχύσει κατά ορισμένες πληροφορίες, αναδρομικά από τις 13 Μαΐου 2016, ώστε να αφορά και τις συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, θα πρέπει να προκύψει επανυπολογισμός των σημερινών συντάξεων χηρείας με βελτιωτικό πρόσημο.
3. Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες/ χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με “ψαλίδι” της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Υπενθυμίζεται πως στον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται ότι η χήρα ή ο χήρος λαμβάνει καταρχάς ολόκληρη τη σύνταξη που δικαιούται για μια τριετία και μετά την πάροδο αυτής αν εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, τότε χάνει το 50% της σύνταξης που λαμβάνει. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο προτείνεται να συμπεριληφθεί άρθρο- προστατευτική ρήτρα που θα διασφαλίζει πως μετά την τριετία η σύνταξη ναι μεν θα καταβάλλεται στο 50% σε όσους δουλεύουν ή έχουν άλλη σύνταξη, αλλά χωρίς να πέφτει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο που νομοθετήθηκε εκ των υστέρων και μετά την ψήφιση του νόμου 4387, δηλ. με ελάχιστο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος.