Με πολύμηνη καθυστέρηση, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά “έγκαιρα” με βάση τον εκλογικό κύκλο που έχει ανοίξει, η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη της προεκλογικής παροχολογίας ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο.
Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η έναρξη της Δράσης “Επιχειρηματική Χρηματοδότηση” του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) συνολικού κεφαλαίου χορηγήσεων 915 εκατ. ευρώ.
Μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προϊόντος, παρέχονται επιχειρηματικά δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο, καθώς το 40% του χρηματοδοτικού κεφαλαίου, ήτοι κεφάλαια ύψους 366,3 εκατ. ευρώ, διατίθενται άτοκα για τη χρηματοδότηση μικρο-μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Οι πόροι προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) κατά 280 εκατ. ευρώ και τα ΠΕΠ κατά 86,3 εκατ. ευρώ.
Οι συνεργαζόμενες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 549 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας το 60% του κεφαλαίου κάθε δανείου.
Τα προσφερόμενα δάνεια είναι δύο κατηγοριών:
1) Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης)
• ύψος δανείου από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ
• διάρκεια αποπληρωμής έως 60 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες
2) Δάνεια επενδυτικού σκοπού
• ύψος δανείου από 25.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ
• διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 2 έτη
Η υποβολή αιτημάτων δανειοδότησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις γίνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.ependyseis.gr/mis. Ακολούθως, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν τον φυσικό φάκελο σε υποκατάστημα μίας εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών.
Οι συνεργαζόμενες Τράπεζες είναι οι εξής: Εθνικής Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, και Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας.
Διαχειριστής της δράσης είναι η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Στόχος της είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της χώρας.
Η νέα αυτή Δράση έρχεται να αντικαταστήσει τη Δράση Επιχειρηματική Επανεκκίνηση – ΤΕΠΙΧ (Ενδιάμεσο), η οποία σε διάστημα ενός έτους πάνω από 2.000 ελληνικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ.