Σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία μετακίνησης, τη στέγαση, αλλά και τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλειας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περί τα τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει της νομοθεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τον περιορισμό της μετανάστευσης μετά το Brexit.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, την οποία συνέταξε η μεικτή επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (JCHR), περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία θα βρεθούν μετά το Brexit σε νομικό «κένο».
Η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας προέρχονται τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων, εκτιμά ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να προστατευθούν από πρωτογενή νομοθεσία και όχι από θεσμικά όργανα, τα οποία θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο σε ύστερο χρόνο.
Προκειμένου οι πολίτες της Ε.Ε. να μην εκτεθούν σε αυτήν την αβεβαιότητα, η επιτροπή έχει καταρτίσει τροπολογίες επί του σχετικού νομοσχεδίου.
Επί της ουσίας, ο φόβος τον οποίο εκφράζει η συγεκριμένη επιτροπή είναι ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία καταχώρισης στην ειδική φόρμα (έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020) εξαιτίας των δυσκολιών που ανακαλύπτουν στο σύστημα και την πρόσβασή τους σε αυτό. Η επιτροπή συνεπώς επιμένει ότι τα δικαιώματα των πολιτών αυτών δεν πρέπει να εξαρτώνται από την εγγραφή τους εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας.