Κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα και της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συγκράτηση που δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για τον εάν θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και από το γεγονός ότι δεν μπαίνει νέο “αίμα” στη αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους μήνες του έτους οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 – οπότε και υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο που λειτούργησε αρχές Απριλίου του 2011. Πρόκειται για την τέταρτη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 8ετίας και τη δεύτερη χειρότερη ποσοστιαία μεταβολή από χρόνο σε χρόνο αυτή την 8ετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 23η Μαρτίου 2019, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν 12,16%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Συνολικά ιδρύθηκαν 8.393 επιχειρήσεις από 9.555 επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Δηλαδή 1.162 λιγότερες.
Αν και ο αριθμός των νέων εταιρειών που ιδρύθηκαν δεν είναι ο μικρότερος αυτή την 8ετία -οι λιγότερες ιδρύσεις 7.346 καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2015-, εντούτοις είναι η δεύτερη χειρότερη ποσοστιαία μεταβολή από χρόνο σε χρόνο την τελευταία 8ετία. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2015, μείωση 19,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Σημαντική είναι πάντως και η μείωση των διαγραφών-λουκέτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ, οι διαγραφές επιχειρήσεων υποχώρησαν στις 3.601 όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν 5.091, δηλαδή μείωση 29,26%. Βέβαια η υποχώρηση των διαγραφών οφείλεται έως έναν βαθμό και στο γεγονός ότι πλέον έχει συντελεστεί “εκκαθάριση” στον επιχειρηματικό χάρτη τα τελευταία χρόνια με τους πιο αδύναμους να διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Τι φοβούνται οι επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά τώρα τη σημαντική μείωση στις ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων, αυτό οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο ρευστό οικονομικό και πολιτικό κλίμα λόγω και των εκλογών, στην υψηλή φορολογία και στην αβεβαιότητα για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Θέματα που απασχολούν όχι μόνο αυτούς που σκέφτονται να επιχειρήσουν αλλά και όσους επιχειρούν ήδη.
Η εισηγμένη Στ. Κανάκης κάνει λόγο για ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, λόγω της εισόδου της χώρας σε τροχιά προεκλογικής περιόδου και της αυξανόμενης ανησυχίας αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φουρλή, κ. Α. Πεταλά, να αναφέρει προ ημερών στην καθιερωμένη παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών πως “η τάση στην ελληνική αγορά είναι ασαφής και η καταναλωτική διάθεση ευμετάβλητη”.
Προς επίρρωση αυτών, πρόσφατη έρευνα συγκυρίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει την αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί μεταξύ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αναφορικά με τις μελλοντικές συνθήκες ζήτησης και ασκεί πίεση στον σχεδιασμό μελλοντικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την έρευνα, η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, μετά από 3 συνεχή εξάμηνα ανόδου, παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου εξαμήνου κατά 10 μονάδες. Ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις ανέβηκε στο 9% από 7%. Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, το 25% των επιχειρήσεων δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες με το 16% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα (πηγή: ΙΟΒΕ).