Γιατί οι μετοχές του κλάδου παραμένουν «σηματωροί» για την πορεία της εγχώριας αγοράς. Οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη που θα παρουσιάσουν για το 2018. Πού βρίσκονται οι τιμές-στόχοι και ποια είναι τα περιθώρια ανοδικής κίνησης.
Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν στο προσκήνιο χωρίς όμως να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως σε πολλά προηγούμενα χρονικά διαστήματα.
Τα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η μάχη για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα κρατικά-συστημικά σχήματα μείωσης των NPEs, αλλά και το ευρύτερο κλίμα στη χώρα (σε οικονομία και πολιτική) θα δείξουν αν η ανάσα που έχει πάρει ο κλάδος χρηματιστηριακά μπορεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Ειδικά οι λύσεις για τη συστημική αντιμετώπιση των NPEs θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης του ρίσκου και την αποκατάσταση της κερδοφορίας, μειώνοντας παράλληλα τις ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, ωστόσο, η ορατότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι περιορισμένη και επιβάλλει προσεκτική στάση.
Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο και το έτος
Οι αναλυτές προχωρούν συνεχώς σε αναπροσαρμογές των εκτιμήσεων τους τόσο για τα συνολικά έσοδα όσο και για τα καθαρά κέρδη, με τη Eurobank, που έχει ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα, να ξεχωρίζει θετικά από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Factset:
-Για την Αlpha Bank, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι στα 1.755 εκατ. ευρώ για το 2018 μειωμένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και 425 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο, flat σε σχέση με το Q3. Η κερδοφορία του 2018 τοποθετείται πλέον στα 65 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. ευρώ πέρυσι, με το τέταρτο τρίμηνο στα 9 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ στο Q3. Για το 2019, η κερδοφορία προβλέπεται σε 117 εκατ. ευρώ.
-Για την Εθνική Τράπεζα, η εκτίμηση τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι στα 1.114 εκατ. ευρώ για το 2018 μειωμένα κατά 28% σε σχέση με πέρυσι και 276 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο, οριακά αυξημένα σε σχέση με το Q3. Η κερδοφορία του 2018 τοποθετείται πλέον στα 51 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. ευρώ πέρυσι, με το τέταρτο τρίμηνο στα 9 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ στο Q3. Για το 2019, η κερδοφορία προβλέπεται σε 117 εκατ. ευρώ.
-Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η εκτίμηση για τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι στα 1.394 εκατ. ευρώ για το 2018 μειωμένα κατά 17% σε σχέση με πέρυσι και 348 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο, οριακά αυξημένα σε σχέση με το Q3. Η κερδοφορία του 2018 τοποθετείται πλέον στα -89 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών και πέρυσι, με το τέταρτο τρίμηνο στα 9 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ στο Q3. Για το 2019, η κερδοφορία προβλέπεται σε 86 εκατ. ευρώ.
Αποτιμήσεις και τιμές-στόχοι
Βασιζόμενοι στις πιο πρόσφατες προβλέψεις των αναλυτών, λίγο πριν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι δείκτες αποτίμησης διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο στις 0,28 φορές (0,11-0,40) την ενσώματη λογιστική τους αξία (P/ΤBV 2018). Οι δείκτες διαπραγμάτευσής τους, παρά την άνοδο τους, παραμένουν οι χαμηλότεροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το discount σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 50% για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset.
Τέλος, οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν ως εξής:
-Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -7,09%, η μέση τιμή-στόχος (median) που θέτουν οι αναλυτές είναι στα 1,90 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 45% από τα τρέχοντα επίπεδα και η σύσταση είναι θετική.
-Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος (median) είναι στα 1,90 ευρώ και το περιθώριο είναι 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, με σύσταση «αγορά».
-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος (median) των αναλυτών είναι στα 0,77 ευρώ με περιθώριο 20% απ’ όσο είναι διαπραγματεύσιμη και στο ταμπλό του Χ.Α. και η σύσταση είναι θετική.
-Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 1,32 ευρώ και με σύσταση «hold».