Οι 4+1 πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναβάθμιση του Δημοσίου
Το ψηφιακό ΚΕΠ, που θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά υποθέσεις πολιτών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνεται στις πέντε πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναβάθμιση του Δημοσίου, τις οποίες παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Μετά το ψηφιακό ΚΕΠ, που ξεκίνησε και ολοκληρώνεται ως έργο το 2021 για να εκδίδονται πιστοποιητικά από το σπίτι ή το κινητό τηλέφωνο εντός Ελλάδος, σε φάση υλοποίησης έχει περάσει και η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για την Ευρώπη. Τις λεπτομέρειες των πέντε πρωτοβουλιών παρουσίασαν χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
1 Ψηφιακά ΚΕΠ Στόχος είναι αφενός η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αφετέρου η ηλεκτρονική πρόσβαση και εξυπηρέτηση χωρίς τη φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία, αλλά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές.
Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή της αρχής «Απαξ Υποβολή Πιστοποιητικών» (once only), προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να μην απαιτείται πλέον να προσκομίζουν εκ νέου τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.
2 Προσβασιμότητα ΑμεΑ Στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ιστοτόπους και εφαρμογές του Δημοσίου για smartphone και tablet από τα άτομα με αναπηρίες. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζήτησε από τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ να καταχωρίσουν έως τις 22 Απριλίου τους ιστοτόπους και τις εφαρμογές τους στο Μητρώο Δημόσιων Ιστοτόπων και Εφαρμογών, που άρχισε ήδη να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mhdisef. ydmed.gov.gr. Η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία θα διευκολύνεται και από 12 προσλήψεις σε ΚΕΠ ατόμων με γνώσεις της γραφής των τυφλών και της νοηματικής γλώσσας.
3 Ανοικτά Δεδομένα Στα Ανοικτά Δεδομένα του Δημοσίου, υπάρχουν 334 φορείς που έχουν ήδη αναρτήσει στοιχεία προσβάσιμα στο κοινό μέσω του ιστότοπου data.gov.gr. Πρόκειται για διοικητικά έγγραφα (π.χ. εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις, δαπάνες κ.ά.), μελέτες (π.χ. πολεοδομικές, οικονομικές κ.ά.), στατιστικά δεδομένα (οικονομικοί δείκτες, απογραφές κ.ά.), γεωχωρικά/υδρογραφικά/μετεωρολογικά δεδομένα (π.χ. χάρτες) και ερευνητικά δεδομένα (μελέτες, καινοτόμες υπηρεσίες κ.ά.).Στόχος είναι η δημιουργία νέας πύλης ανοικτών δεδομένων προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.
4 Κωδικοποίηση νομοθεσίας Για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία του κόμβου «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Νομοθεσίας», όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι κωδικοποιήσεις, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες και δωρεάν σε όλους. Το έργο θα έχει υλοποιηθεί έως το 2021, ενώ ως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου Δημοσίων Υπαλλήλων και τρεις ακόμη νομοθεσίες (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κινητικότητας Δημοσίων Υπαλλήλων, Απλούστευσης Διαδικασιών)
Ενιαία ψηφιακή πύλη
Δημιουργείται κόμβος μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά 21 διοικητικές διαδικασίες υψηλής ζήτησης για πολίτες και επιχειρήσεις σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Η προθεσμία για την υλοποίησή της είναι ο Δεκέμβριος του 2023 και θα ενσωματώσει την ήδη υφιστάμενη πύλη «Η Ευρώπη σου» (europa. eu).