Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση: Πρόστιμα από χίλια έως δέκα χιλιάδες ευρώ για όσους παραβιάζουν τους κανόνες για τις online πληρωμές
Ξεκινά η εφαρμογή του Κανονισμού 2018/302 στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και άλλων μορφών διακριτικής μεταχείρισης με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης των καταναλωτών εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν λίγες ημέρες, σημείο επαφής για την υποβολή των αναφορών των καταναλωτών που διαμένουν στην Ελλάδα για διαφορές που προκύπτουν με εμπόρους που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ορίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.
Ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι μια πρακτική διακριτικής μεταχείρισης που αφαιρεί από πελάτες του διαδικτύου τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών από δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος.
Οι Κανονισμός στοχεύσιτ στο να άρει τα εμπόδια στο ηλεκτρονικό εμπόριο με την αποφυγή διακρίσεων λόγω ιθαγένειας, τόπου διαμονής ή τόπου εγκατάστασης των πελατών.
Οι νέοι κανόνες θα αποτρέπουν τις διακρίσεις για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε τιμές, πωλήσεις ή όρους πληρωμής κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
Μη διακριτική μεταχείριση για λόγους που σχετίζονται με τις πληρωμές
Ο εμπορευόμενος δεν εφαρμόζει μεταξύ των μέσων πληρωμής που αποδέχεται, για λόγους που σχετίζονται με την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή προσωρινής διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης του πελάτη, την τοποθεσία του λογαριασμού πληρωμών, τον τόπο εγκατάστασης του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών ή τον τόπο έκδοσης του μέσου πληρωμών εντός της Ένωσης, διαφορετικές προϋποθέσεις για μια πράξη πληρωμής, όταν:
α) η πράξη πληρωμής γίνεται με ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω μεταφοράς πίστωσης, άμεσης χρέωσης ή μέσου πληρωμής με κάρτα του ίδιου εμπορικού σήματος πληρωμής και της ίδιας κατηγορίας·
β) οι απαιτήσεις εξακρίβωσης ταυτότητας εκπληρώνονται σύμφωνα με τον ν. 4537/2018·, και
γ) η πράξη πληρωμής γίνεται σε ευρώ για τον εμπορευόμενο που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα
Επιβολή της νομοθεσίας
1. Σημείο επαφής για την υποβολή των αναφορών των καταναλωτών που διαμένουν στην Ελλάδα για διαφορές που προκύπτουν με εμπορευόμενους που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ένωσης, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ορίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.
2. Αρμόδια αρχή, για την διαπίστωση παράβασης των διατάξεων του Κανονισμού όταν προκύπτουν καταναλωτικές διαφορές με εμπορευόμενους που εδρεύουν στην Ελλάδα, ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης της ως άνω αναφερόμενης παράβασης επιβάλλεται η διοικητική κύρωση της σύστασης για συμμόρφωση, εντός οριζόμενης προθεσμίας, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εάν ο εμπορευόμενος δεν συμμορφωθεί εντός της ορισμένης προθεσμίας, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από χίλια ευρώ (1.000 €) έως δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000 €).
Δείτε αναλυτικά την υπουργική απόφαση.