Επιθετικές κινήσεις ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια. Πού μπαίνει ο πήχης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ποιες μέθοδοι θα χρησιμοποιηθούν. Οι κινήσεις που θα γίνουν εντός της χρονιάς.
Δημοσιεύθηκε: 30 Μαρτίου 2019 – 08:26
Κατά 54,2 δισ. ευρώ θα προσπαθήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους της περίοδο 2019-2021.
Οι στοχοθεσίες που έχουν τεθεί είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλές και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Βάσει των παρουσιάσεων στους αναλυτές, τα νέα πλάνα θα προβλέπουν για φέτος μείωση των NPEs, κατά τουλάχιστον 25,3 δισ. ευρώ,εξέλιξη η κάτι που έχει οδηγήσει σε προς τα άνω αναθεώρηση και των στόχων τριετίας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του σχεδιασμού και για το πόσο φιλόδοξος είναι ο στόχος, ο οποίος αν επιτευχθεί θα αποτελέσει μείωση ρεκόρ, την περίοδο Μαρτίου 20126 έως Σεπτεμβρίου 2018, η μείωση ήταν 22,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα:
· ΕΤΕ: Οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι της Εθνικής Τράπεζας, όπως υποβλήθηκαν στον SSM, αναφέρουν μείωση κατά 11,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ είναι ο στόχος για το 2019. Το 2018 ολοκληρώθηκε με 15,4 δισ. ευρώ NPEs σε επίπεδο τράπεζας και 16,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η διοίκηση της ΕΤΕ στοχεύει σε μόλις 2,4 δισ. ευρώ NPLs και 4,3 δισ. ευρώ NPEs στο τέλος του 2021 σε επίπεδο τράπεζας και 4,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Με την επίτευξη αυτών των στόχων, ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε πολύ χαμηλά διψήφια επίπεδα (low teens).
Σύμφωνα με τα σχέδια της τράπεζας, 5,8 δισ. ευρώ μείωση θα προέλθει από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, 1,9 δισ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς και τις ρευστοποιήσεις, 2,8 δισ. ευρώ από την ανάκτηση οφειλών και τις ρυθμίσεις που δίνει η τράπεζα και στηρίζονται σε άφεση χρέους και 900 εκατ. ευρώ από τις διαγραφές κόκκινων δανείων.
Για το 2019 η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει τα NPEs κατά 4,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις, η οποία θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 3μηνο του 2019. Σχεδιάζεται η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες) και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί το δεύτερο 3μηνο του 2019.
Τέλος, η τράπεζα ετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (με εξασφαλίσεις), η πώληση του οποίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2019. To σχέδιο της στρατηγικής και των κινήσεων της τράπεζας είναι σε κατεύθυνση αρκετά πιο επιθετική ενώ δεν έχει ενσωματώσει στους νέους στόχους μείωσης των NPEs την πιθανή θετική επίδραση από τον νέο πλαίσιο προστασίας.
· Αlpha Bank: Το 2018 ολοκληρώθηκε με 21,9 δισ. ευρώ NPEs σε επίπεδο χώρας και 25,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Κατά τη φετινή χρονιά τα NPEs θα μειωθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πλάνο 2018. Εξ αυτών τα 1,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν οργανικές δράσεις και τα υπόλοιπα μέσω από πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Από το Μάρτιο φέτος έως το Μάρτιο του 2020, η μείωση θα ανέλθει σε 6,3 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,15% στοχεύει σε 16,2 δισ. ευρώ NPEs το τέλος του 2019, τα οποία θα μειωθούν περαιτέρω κατά 8,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, τοποθετώντας το δείκτη σε επίπεδα κοντά στο 20%. Σημειώνεται ότι η Alpha σχημάτισε το 2018 αυξημένες προβλέψεις που έφθασαν στα 1,61 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 296 μονάδες βάσης έναντι 172 μονάδες βάσης το 2017, εξαιτίας της αύξησης της περιμέτρου των επιλεγμένων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων προς πώληση.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι επόμενες σχεδιαζόμενες πωλήσεις περιλαμβάνουν: 0,1 δισ. ευρώ corporate loans μέσα στο 2019, 3,8 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο δανείων ΜΜΕ που εξασφαλίζονται με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και τιτλοποίηση δανειακού χαρτοφυλακίου λιανικής με εξασφαλίσεις σε περιουσιακά στοιχεία κατοικιών στο τέταρτο τρίμηνο φέτος και τέλος 0,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 χαρτοφυλακίου καταναλωτικών και μικρών επιχειρήσεων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Στο τέλος του 2021, το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης είναι ανοικτό, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών.
Eurobank: Ο όμιλος ήταν ο πρώτος που κοινοποίησε τα επιθετικότερα σχέδια της στους επενδυτές κι οι οποίοι τα εξέλαβαν θετικά. Το σχέδιο επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπει ότι στο τέλος του έτους θα υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 16% των συνολικών χορηγήσεων. Το 2018 ολοκληρώθηκε με 16,7 δισ. ευρώ NPEs σε επίπεδο ομίλου και στοχεύει σε 13,2 δισ. ευρώ μείωση έως το 2021. Στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.
Η φετινή μείωση κατά 10,1 δισ. ευρώ θα επέλθει, μέσω δύο τιτλοποιήσεων NPEs, αθροιστικού ύψους 9 δισ. ευρώ καθώς και από οργανικές δράσεις από τις οποίες προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η πρώτη τιτλοποίηση (project Pillar) αφορά σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, και ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης, είναι σε εξέλιξη.
Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει 7 επενδυτές, εκ των οποίων οι 5 έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν, ταυτόχρονα με το Pillar, και τη δεύτερη τιτλοποίηση καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ. Στο παραπάνω χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν ενήμερα δάνεια αξίας 0,5 δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρηματικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εταιρειών. Tο project θα φέρει την επωνυμία «Cairo».
Στόχος της Eurobank είναι να πωληθούν ή/και να αποδοθούν σε επενδυτές όλες οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο προαναφερόμενων τιτλοποιήσεων, εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την πώληση της FPS και την ανάληψη διαχείρισης από τρίτον, θα συμβάλει στον συνυπολογισμό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης που θα διακρατήσει ο όμιλος, με χαμηλή στάθμιση στο ενεργητικό του.
· Πειραιώς: Σε πιο επιθετική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της θα προχωρήσει το χρονικό διάστημα 2019-2021 η τράπεζα με τις πωλήσεις, τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζονται και τις οργανικές δράσεις να ανέρχονται στα 15,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Το 2018 ολοκληρώθηκε με 26,4 δισ. ευρώ NPEs σε επίπεδο τραπέζης και στοχεύει σε 11,3 δισ. ευρώ έως το 2021, στόχος που είναι ο πλέον απαιτητικός μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Ειδικά για τις τιτλοποιήσεις των 6,9 δισ. ευρώ, τα 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα τιτλοποιηθούν την διετία 2020-2021 και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα μειωθούν μέσω πώλησης το 2019.
Για φέτος, η μείωση υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 θα ανέβει στα 6,4 δισ. ευρώ και το 2021 στα 5,2 δισ. ευρώ . Ειδικά για φέτος, για το projet Nemo αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές τον επόμενο μήνα ενώ για το project Iris, το virtual data room άνοιξε το Μάρτιο. Εξελίξεις θα υπάρξουν και στο μέτωπο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης – και με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών – οι κινήσεις που ετοιμάζει, μεταξύ αυτών και την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ.