Εκνευρισμός στην Τουρκία με την πιθανή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

574

Ο πρεσβευτής της Ρώμης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών

Έπειτα από την πρόταση που κατατέθηκε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες Δευτέρα τον πρεσβευτή της Ρώμης στην Άγκυρα.

Η χρήση του όρου «γενοκτονία» απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Τουρκία και έτσι -σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, που επικαλούμενο διπλωματικές πηγές- ο Μάσιμο Γκαϊάνι κλήθηκε στην πρωτεύουσα, προκειμένου να του εκφραστεί η «λύπη» για την πρόταση αυτή και να του ζητηθούν διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Ansa, το Ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα (08/04) μια πρόταση που αποσκοπεί στο «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί διεθνής προσοχή». Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica.

Εν τω μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφοντας στο Twiiter πως η χώρα «δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αλλά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα κριτήρια της Ένωσης σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

ΠΗΓΗnewsbeast.gr