Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας 45χρονος οδηγός ταξί, που ενεπλάκη σε υπόθεση διευκόλυνσης παρανόμως εισερχόμενων αλλοδαπών στη χώρα.
Για την ίδια υπόθεση το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης 8 ετών και 6 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 36.000 ευρώ, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα σε έναν 34χρονο Αλβανό και ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 15 ημερών σε τρεις Σύρους (έναν άνδρα και δυο γυναίκες) ηλικίας 66, 63 και 29 ετών.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου 2017 καταγγέλθηκε τηλεφωνικά η εμφάνιση παράνομων μεταναστών στην Κρεμαστή.
Από έρευνα –προανάκριση, προέκυψε ότι προ 40 ημερών περίπου κατέφθασαν στην Ρόδο 5 μη νόμιμοι μετανάστες μεταξύ των οποίων οι 3 Σύροι κατηγορούμενοι (1 άντρας και 3 γυναίκες κι ένα βρέφος), οι οποίοι μίσθωσαν διαμέρισμα από τον Αλβανό, ο οποίος έχει μισθώσει οικοδομή τριών διαμερισμάτων, επί της οδού Αμαράντου, τα οποία και υπενοικιάζει σε τρίτους.
Την 21η Οκτωβρίου 2017 ο 66χρονος Σύρος, διευκόλυνε την παράνομη διαμονή πολιτών τρίτης χώρας, κανονίζοντας με τον Αλβανό, να υπενοικιάσει 2 διαμερίσματα ακόμα, σε 10 μη νόμιμους μετανάστες (3 άντρες, εκ των οποίων ο ένας κωφάλαλος, 3 γυναίκες, 1 ανήλικο αγόρι και 3 ανήλικα κορίτσια), οι οποίοι έφθασαν από τα παράλια της Τουρκίας στην Κρεμαστή τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου 2017.
Ομοίως την 22α Οκτωβρίου 2017 και περί ώρα 01.00 οι δύο κατηγορούμενες, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή και μεταφορά πολιτών τρίτης χώρας εντός της Ελληνικής Επικρατείας, αναζητώντας ταξί στην πόλη της Ρόδου, προκειμένου να μεταφέρουν στα 2 υπενοικιαζόμενα διαμερίσματα τους 10 μετανάστες. Η μεταφορά ανατέθηκε στον οδηγό του ταξί ο οποίος πραγματοποίησε τρία δρομολόγια από την Κρεμαστή προς την Ρόδο έναντι αμοιβής, με επιβαίνουσες τις δύο κατηγορούμενες στο πρώτο δρομολόγιο, ενώ στα άλλα δύο με επιβαίνουσα μόνο την τρίτη.
Ο οδηγός ταξί κατέθεσε ότι κλήθηκε να πραγματοποιήσει δύο δρομολόγια μεταφοράς επιβατών και ότι πίστευε ότι επρόκειτο για νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και ότι οι κινήσεις τους δεν ήταν ύποπτες.
Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι οδηγώντας το ταξί ιδιοκτησίας του, στη στάση ταξί που βρίσκεται στην περιοχή της Ψαροπούλας στη Ρόδο, είδε δύο γυναίκες οι οποίες του έκαναν σήμα με τα χέρια τους να σταματήσει. Στη συνέχεια του ζήτησαν να τις μεταφέρει στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων με το διακριτικό τίτλο «ΑΛΕΞΙΑ» που βρίσκεται στην Κρεμαστή. Ενώ οδηγούσε το ταξί με κατεύθυνση προς την Κρεμαστή, η μια απ΄ αυτές του έδωσε το κινητό της τηλέφωνο για να μιλήσει με κάποιον, ο οποίος όπως έμαθε αργότερα ήταν ο σύζυγός της, στην αγγλική, αφού αυτές δεν μιλούσαν καλά αγγλικά και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί του και ο οποίος του είπε να μεταφέρει με το ταξί του κάποια μέλη της οικογένειάς του από το προαναφερόμενο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και τον ρώτησε ποιο ήταν το κόστος. Επίσης τον ρώτησε αν θα μπορούσε να βρει και κάποιον άλλο συνάδελφό του γιατί για την μεταφορά τους θα χρειάζονταν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα.
Στην ερώτησή του αυτή απάντησε αρνητικά γιατί το ταξί του δεν διαθέτει ασύρματο σύστημα συνομιλίας και αυτός του ζήτησε να μεταφέρει εκείνος με το ταξί του όλα τα μέλη της οικογένειας του πραγματοποιώντας όσες διαδρομές θα χρειάζονταν.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος.