Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν οκτώ μοναχοί που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στον Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών τον ηγούμενο της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιο, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώτος κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός του επεισοδίου, ενώ ο δεύτερος που φέρεται να πέταξε μολότοφ καταδικάστηκε για έκρηξη, εμπρησμό, χρήση εκρηκτικών κ.ά. Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου τιμωρήθηκαν με κάθειρξη 9 ετών και 5 μηνών, ο καθένας, για απλή συνέργεια στο επεισόδιο.
Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης ακροαματικής διαδικασίας το εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν κενό, καθώς οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν μόνο από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Το ίδιο συνέβη και σήμερα, όταν εκφωνήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την καταδίκη τους οι κατηγορούμενοι θεωρούνται φυγόποινοι και αναζητούνται από τις Αρχές για την εκτέλεση της ποινής τους.
Νωρίτερα, επικράτησε -προς στιγμήν- ένταση στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να διακοπεί για λίγη ώρα η διαδικασία προκειμένου να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους και να αντικρούσουν την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής των κατηγορουμένων. Όταν το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε, οι ίδιοι αποχώρησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε χωρίς τις αγορεύσεις τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επεισόδιο προκλήθηκε, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, κατ’ εφαρμογήν άλλης δικαστικής απόφασης. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν αντιδράσεις κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν αντικείμενα, ακόμη και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.
Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς (ζηλωτές) και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η νέα Αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά που κηρύχθηκε έκπτωτη από την ιερά Κοινότητα αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και έκτροπα, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας.