Η Μόσχα χαιρέτισε την σθεναρή στάση της Τουρκίας, αναφορικά με την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Ρωσία, παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 «έχει ολοκληρωθεί».
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απαγόρευση παράδοσης στην Τουρκία, εξοπλισμού που σχετίζεται με τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει μέχρι τα άκρα το μπρα ντε φερ με την Ουάσιγκτον.
«Η Τουρκία είναι ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος και δεν θέτει την κυριαρχία της υπό διαπραγμάτευση με κανέναν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από τη Μόσχα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Αναφορικά με την αγορά των S-400, που έχει αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε λυδία λίθο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τους λέμε (στους Αμερικανούς) ότι η υπόθεση έκλεισε, όλα είναι έτοιμα. Η παράδοση των S-400 έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να έρθουν και νωρίτερα». Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία ήδη διαθέτουν συστήματα παρόμοια με τους S-400 (στην πραγματικότητα, εννοούσε τους S-300).
Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και η προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι, αν οι ΗΠΑ τραβήξουν κι άλλο το σκοινί, η Αγκυρα θα στραφεί πιο αποφασιστικά προς τη Μόσχα για να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πουλήσουν, τότε θα αγοράσουμε πυραύλους Patriot, διαφορετικά θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση των F-35, τότε θα προμηθευτούμε τα αεροπλάνα που χρειαζόμαστε από αλλού. Υπάρχουν τα ρωσικά Su-34 και Su-57, όπως και άλλα», πρόσθεσε.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απορία του για την πρόσφατη προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι παράλογο να τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας για τους S-400, τη στιγμή που ορισμένες χώρες- μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν ρωσικούς πυραύλους S-300», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.