Η κάμψη στην οικονομία της Ευρωζώνης οφείλεται ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς παράγοντες που ποικίλλουν, από τη σινοαμερικανική διένεξη μέχρι την επιβράδυνση της Κίνας και την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν o ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έχει όντως αγγίξει το κατώτατο σημείο του, τότε οι εξαγωγές ενδεχομένως να βελτιωθούν και πάλι. Εντούτοις, μάλλον θα χρειαστούν κάποιοι μήνες έως ότου η ευρωπαϊκή βιομηχανία αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο από την άμβλυνση της σινοαμερικανικής διένεξης και των μέτρων τόνωσης της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα. Προς στιγμήν, η βιομηχανία εξακολουθεί να επωμίζεται τις συνέπειες. Στην έρευνα της Κομισιόν για το κλίμα στην Ε.Ε. τον Μάρτιο η εκτίμηση σχετικά με τις παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2016. Λαμβάνοντάς το υπ’ όψιν, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από το 0,3% προηγουμένως στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Κατά συνεπαγωγή, η πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 1% από το 1,1%, δηλαδή κάτω από τον μέσον όρο του 1,2%, που προβλέπουν οι αναλυτές του Bloomberg.
Η κάμψη στον δείκτη διευθυντών προμηθειών της μεταποίησης στην Ευρωζώνη εξασθένησε τον Μάρτιο στις 47,5 μονάδες –σε επίπεδα-ναδίρ σχεδόν 6 ετών– από τις 49,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Κι αυτό δείχνει ότι η δυσπραγία στον κλάδο βαθαίνει, ενώ οι νέες παραγγελίες ελαττώθηκαν με τον γρηγορότερο ρυθμό από τα τέλη του 2012. Βέβαια, δεν είναι αρνητικές όλες οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της Ευρωζώνης. Aκόμα και στη Γερμανία, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα προβλήματα του διεθνούς εμπορίου από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η απασχόληση εξακολουθούσε να δείχνει σταθερή άνοδο στις αρχές του 2019, με ενίσχυση 2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο (δείκτης δομικής απασχόλησης υπαγόμενης σε φορολόγηση). Η κατανάλωση, οι δημόσιες δαπάνες και η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου αναθερμαίνουν τη ζήτηση, οπότε η κάμψη της βιομηχανίας δεν έχει επεκταθεί σε όλη την οικονομία προς το παρόν. Στην περίπτωση της Βρετανίας, για εμάς το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια τελωνειακή ένωση, συνοδευόμενη από ρυθμιστικό πλαίσιο εναρμόνισης με την Ε.Ε., και αυτό θα είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Τέλος, αναφορικά με την Κίνα, εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Αν και είναι αρκετά νωρίς, φαίνεται πάντως πως αποδίδουν. Τον Μάρτιο ο δείκτης διευθυντών προμηθειών Caixin ενισχύθηκε στις 50,8 μονάδες από τις 49,9 μονάδες του Φεβρουαρίου. Η απόδοση αυτή είναι η καλύτερη από πέρυσι τον Ιούλιο. Υστερα από δέσμη μέτρων για την αναζωογόνηση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η σημερινή εικόνα δείχνει πως ο αντίκτυπός τους φαίνεται πλέον και στην πραγματική οικονομία με τη συνήθη καθυστέρηση. Βέβαια, τα στοιχεία του Μαρτίου πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή. Οι διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς τον Φεβρουάριο επηρέασαν τον δείκτη του μηνός αυτού και συνέτειναν στην επιτάχυνσή του τον Μάρτιο. Πάντως, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, που αποτυπώνουν λιγότερο αργή αύξηση πιστώσεων, η άνοδος του δείκτη διευθυντών προμηθειών υπαγορεύει την άποψη ότι η επιβράδυνση της Κίνας συντόμως θα λήξει.