Οι διαθέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας και έχουν επενδύσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ έως σήμερα, θα δοκιμασθούν το 2019, καθώς αναμένονται νέες πωλήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς.
Η επενδυτική διάθεση εξαρτάται όχι μόνο από το είδος του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάζεται και το κατά πόσον τα δάνεια που πωλούνται έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, αλλά και από τα αποτελέσματα της διαχείρισης των πακέτων και το κατά πόσον επαληθεύονται οι προσδοκίες για την ανάκτηση μέρους των οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ή τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων αυτών.ADVERTISING
Η συζήτηση για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζεται στη μείωσή τους που θα επιτύχουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των εποπτικών Αρχών, αλλά η πραγματικότητα είναι ευρύτερη.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών είχαν υποχωρήσει στα 81,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 25,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το επίπεδο των 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016, η μείωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι οφειλές άρχισαν να εξυπηρετούνται.
Αντιθέτως, πρόκειται για δάνεια, που αν και άλλαξαν χέρια, παραμένουν στην οικονομία, αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν απαλλαγεί από αυτά. Αυτό τελικά θα κρίνει και το στοίχημα του αποτελεσματικού περιορισμού των κόκκινων δανείων, που δεν εξαντλείται μόνο στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.