Eγγραφο-προειδοποίηση, για τη χαμηλή αποδοτικότητα που παρουσιάζουν, απέστειλε χθες το υπουργείο Εσωτερικών –και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας– προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας. Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο διαθέτει η «Κ», συνοδεύεται από στοιχεία, δηλαδή από πίνακες όπου φαίνεται καθαρά ο αριθμός των υποθέσεων που έχει διεκπεραιωθεί από κάθε διεύθυνση τον προηγούμενο χρόνο, σε σχέση μάλιστα με τον αριθμό υπαλλήλων που διαθέτει η συγκεκριμένη υπηρεσία.
«Πρωταθλήτριες» στην αποδοτικότητα είναι οι Διευθύνσεις της Αθήνας, με τις Διευθύνσεις Αθηνών και Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής να έχουν διεκπεραιώσει, εκτός των άλλων, μεγάλο αριθμό υποθέσεων απόκτησης ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, που είναι και οι περισσότερο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις καθώς προϋποθέτουν την εξέταση πολλών στοιχείων και πιστοποιητικών. Αντιθέτως, η επεξεργασία των αιτήσεων κτήσης ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης είναι τυποποιημένες και η εξέτασή τους δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Διεύθυνση Αθηνών το 2018 διεκπεραίωσε 571 υποθέσεις πολιτογράφησης και 2.665 άλλες υποθέσεις κτήσης ιθαγένειας, με 22 υπαλλήλους, και η Διεύθυνση Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής 548 υποθέσεις πολιτογράφησης και 2.537 υποθέσεις κτήσης ιθαγένειας, με 21 υπαλλήλους. Αντίθετα, η Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με 30 υπαλλήλους, δεν κατόρθωσε να διεκπεραιώσει παρά μόνο 173 υποθέσεις πολιτογράφησης και 2.049 υποθέσεις κτήσης ιθαγένειας μέσα στο 2018. Η Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με 45 υπαλλήλους, ολοκλήρωσε 205 υποθέσεις πολιτογράφησης και 3.752 υποθέσεις κτήσης ιθαγένειας, ενώ η Διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με 33 υπαλλήλους, διεκπεραίωσε 50 υποθέσεις πολιτογράφησης και 919 άλλες υποθέσεις κτήσης ιθαγένειας.
«Οι πίνακες μπορεί ορθώς να θεωρηθούν ότι σε μια πρώτη ανάγνωση αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα της εργασίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας», επισημαίνεται από την Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας του ΥΠΕΣ, η οποία ωστόσο αφήνει περιθώρια να υπάρχουν ελαφρυντικά για την πολύ κακή απόδοση πολλών διευθύνσεων. «Ωστόσο υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και των οποίων η στατιστική αποτύπωση είναι εξαιρετικά δυσχερής και οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να εκλαμβάνονται ως ασφαλής δείκτης αποδοτικότητας», επισημαίνεται. «Η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας είναι στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.
Υπουργική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά φακέλων για εξέταση από τμήμα σε τμήμα, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή και περισσότερο αποτελεσματική διεκπεραίωση υποθέσεων που έχουν «κολλήσει» για χρόνια. Πηγές του ΥΠΕΣ επισημαίνουν ότι ενώ ορισμένοι υπάλληλοι κωλυσιεργούν με διάφορες δικαιολογίες, υπάρχουν και άλλοι που έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να εργαστούν ώστε να διευκολύνουν διευθύνσεις που έχουν αυξημένο αριθμό υποθέσεων.Έντυπη