Συνολικές επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει στην ελληνική αγορά ακινήτων οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο επενδυτικός αυτός «οργασμός» εμφανίζει σημάδια εντατικοποίησης φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της, οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ το 2018 ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη κατά τους πρώτους μήνες του 2019 έχουν υπογραφεί νέες συμφωνίες και προσύμφωνα για επενδύσεις άνω των 185 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 2018 κατέστη ακόμα πιο εμφανής η προσπάθεια των εταιρειών του κλάδου να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους μέσω της εισόδου σε νέους τομείς, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία κατέλαβαν μερίδιο 21,7% των νέων επενδύσεων, με βάση την αξία των επενδύσεων που καταγράφηκαν. Είναι προφανές ότι οι ΑΕΕΑΠ κινούνται για τη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου με την τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες ακινήτων. Αλλωστε, στο τέλος του 2017, τα τουριστικά ακίνητα καταλάμβαναν μόλις το 2,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου των ακινήτων των ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εταιρείες του κλάδου ελέγχουν ακίνητα αξίας 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 47,5% αφορά κτίρια γραφείων και το 40,7% εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2013, οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία ή οικόπεδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική διασπορά των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2018, με το 82% των κεφαλαίων να τοποθετούνται στην Αττική. Αντιστοίχως, το 37,8% αφορά επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας (γραφεία, καταστήματα και ξενοδοχεία) και 33,4% στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου κυρίως αποκτήθηκαν κτίρια γραφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, το 8,4% των νέων κεφαλαίων κατευθύνθηκε και στις αποθηκευτικές-βιομηχανικές χρήσεις, τομέας που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.
Οπως ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος, «κατά την τελευταία διετία, μετά μια μακρά περίοδο αδράνειας ή πολύ χαμηλής κινητικότητας, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων αναπτύσσει σταδιακά μια νέα δυναμική, η οποία αποτυπώνεται σε αρκετούς σχετικούς δείκτες και καταγράφεται στους ρυθμούς μεταβολής των αξιών και των μισθωμάτων συγκεκριμένων κατηγοριών». Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) οι τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η άνοδος ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 8,4%. Αντιστοίχως, κατά το ίδιο διάστημα, στα καταστήματα στην Αττική, η αύξηση των αξιών ανήλθε σε 4,9%, ενώ στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 3,1%.
Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει συγκεντρωμένο σε αμιγώς επενδυτικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, όπως επίσης και σε χρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Αντιθέτως, τα κτίρια γραφείων και τα καταστήματα, που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές, εξακολουθούν να κινούνται υποτονικά, χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο τέτοιο, που να λειτουργεί θετικά και για τη συγκεκριμένη αγορά.Έντυπη