Στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα δοθεί η μάχη για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη του 2021, με τις τράπεζες να καλούνται να θεραπεύσουν στεγαστικά δάνεια 16,5 δισ. ευρώ.
Με τη νέα στοχοθεσία των τραπεζών και κατόπιν της ψήφισης του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το βάρος για την εφεξής μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέφτει στα στεγαστικά δάνεια. Μέχρι στιγμής, το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο υπολείπεται σε επιδόσεις μείωσης συγκριτικά με το καταναλωτικό, αλλά και το επιχειρηματικό, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων και εκτεταμένες διαγραφές.
Οι διαγραφές και οι πωλήσεις είναι ιδιαίτερα ορατές στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία στην προηγούμενη στοχοθεσία των τραπεζών έφεραν σε ποσοστό 20% το βάρος της μείωσης των NPLs και πλέον η συμβολή τους στη νέα στοχοθεσία έχει περιοριστεί στο 12%. Στην πράξη, δηλαδή, στα συνολικά 50 δισ. ευρώ της μείωσης των NPLs μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, μόνο 6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης.
Σε σχέση με τη μέχρι πρότινος στοχοθεσία των τραπεζών, στην οποία η συμβολή των στεγαστικών δανείων στη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2021 ανερχόταν στο 19%, οι τράπεζες έχουν ανεβάσει στη νέα στοχοθεσία τη συμβολή των στεγαστικών δανείων στο 33%. Πρόκειται για ποσοστό που μεταφράζεται σε δάνεια 16,5 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ της συνολικής μείωσης των NPLs που πρέπει να επιτύχουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2021.
Η αύξηση της συμβολής των στεγαστικών δανείων στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην τριετία 2019 – 2021, θα γίνει με αντίστοιχη μείωση της συμβολής των επιχειρηματικών δανείων, η οποία από μερίδιο 61% στην αρχική στοχοθεσία, θα έχει πλέον συμβολή στο 55%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε επιχειρηματικά δάνεια 27,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή του “κόκκινου”.
Μεταξύ των επιχειρηματικών δανείων, το βάρος των τραπεζών θα δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος των τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας να μειωθούν κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, συμβάλλοντας σε ποσοστό 24% στη συνολική μείωση των NPLs.
Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν, τέλος, κατά 8 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων (ποσοστό συμβολής στη συνολική μείωση των NPLs 16%) και κατά 6,5 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (συμβολή 13%). Κατά 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια (ποσοστό συμβολής 2%).
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2018 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 44,5% για το στεγαστικό, 53% για το καταναλωτικό και 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο τόσο των ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (67,4% και 57,5% αντίστοιχα). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (25,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων (22,6%).