Την επόμενη εβδομάδα, κατά τις επαφές που θα γίνουν στα Σκόπια ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατάληξη των προδιαγραφών και του τρόπου λειτουργίας της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες προϊόντων.
Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, έστειλε προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Θανάση Σαββάκη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο, επιστολές προκειμένου να ξεκινήσουν την έναρξη του θεσμικού διαλόγου με θέμα ακριβώς το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών, όπως αυτό έχει τεθεί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην επιστολή οι εκπρόσωποι των φορέων των επιχειρηματιών ενθαρρύνονται να συγκροτήσουν επιτροπή διαλόγου, ώστε κατ’ αρχάς να αποτυπωθούν τα προβληματικά σημεία, προκειμένου, στη συνέχεια, να προταθούν και συγκεκριμένες λύσεις.
Τα αποτελέσματα αυτού του θεσμικού διαλόγου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα τεθούν υπόψη της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που αναμένεται να συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επί τούτου, την επόμενη εβδομάδα (22 και 23 Απριλίου) ο Γιάννης Μπράχος, γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον Βίκτορ Ντιμόφσκι, γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να καταλήξουν στις λεπτομέρειες συγκρότησης της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών. Δεδομένου ότι κάθε διαφορά που θα προκύψει ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών δεν αποτελεί διακρατικό ζήτημα, είναι απολύτως σαφές πως ο ρόλος της Διεθνούς Ομάδας είναι καθαρά συμβουλευτικός.
Πρακτικά, σκοπός είναι ο εντοπισμός των πιθανών προβλημάτων που αφορούν εμπορικές διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες, οπότε η Διεθνής Ομάδα πρακτικά θα λειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο για την επιλογή προτάσεων οι οποίες θα έχουν καταρτιστεί από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Δεν θα έχει, όμως, δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε θα αποτελεί κάποιου είδους εμπορική διαιτησία. Σε διπλωματικούς κύκλους εκτιμάται ότι το κοινοτικό κεκτημένο λειτουργεί ενισχυτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, κάτι που σημαίνει ότι η Διεθνής Ομάδα Ειδικών θα διαχειριστεί κατά κύριο λόγο ζητήματα που αφορούν τις μικρότερες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Βόρεια Μακεδονία.