Στο 30% της δόσης του δανείου που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση της οφειλής από τη διαδικασία που προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα ανέλθει η κρατική επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.ADVERTISING
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατόπιν διαβούλευσης κυβέρνησης και τραπεζών, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται με έκδοση υπουργικής απόφασης, η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που θα κριθούν επιλέξιμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αποτελεί την εξασφάλιση στο δάνειο, θα κινείται οριζόντια στο 30% της μηνιαίας δόσης της ρυθμισμένης οφειλής.
Για τα στεγαστικά δάνεια που θα κριθούν επιλέξιμα προστασίας, η κρατική επιδότηση αποφασίστηκε να κυμανθεί από 20% έως 50% της μηνιαίας δόσης, αναλόγως της εισοδηματικής και της οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη.
Μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και εν αναμονή των εφαρμοστικών διατάξεων, το βάρος πέφτει στην προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δεχτεί τις αιτήσεις των δανειοληπτών. Πρόκειται για την πλατφόρμα που αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και η οποία θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, ώστε να υπηρετήσει τις ανάγκες του νέου πλαισίου. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα ανακτήσει αυτόματα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές των αιτούντων από τις τράπεζες (ανάλυση σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, τόκους, διάρκεια) ώστε να μην απαιτείται η χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα βεβαίωση οφειλών, η οποία οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο προηγούμενο πλαίσιο προστασίας.inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες συνεπικουρούν την προετοιμασία της πλατφόρμας, έχοντας συστήσει συμβουλευτικές ομάδες και με τεχνικό σύμβουλο την PwC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα τον Ιούνιο και οι πρώτες αιτήσεις αναμένονται τον Ιούλιο.
Τα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του νέου νόμου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα υποβολής μίας μόνον αίτησης στο παρόν πλαίσιο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών. Προβλέπεται, πάντως, η δυνατότητα διαγραφής και ταυτόχρονης επανυποβολής της αίτησης, όταν υπάρχουν ελλείψεις ή σφάλματα, που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να διορθωθούν.